F9938FB4412F453690681CCD47BEE8A8

Ruset på salt og vektløs tilstand

Hovedbilde: Joachim og Roy

Floating er en unik opplevelse der du opplever total avslapping. Det har eksistert siden 1950, men det dukket ganske nylig opp i Bergen. Utetrend har snakket med gutta bak Bergen Flyt som forteller at floating prinsippet er enkelt; en ligger seg i vann med epsomsalt og opplever vektløs tilstand. Det hjelper for eksempel mot stress, utmattelse og jetlag. Det er også en form for meditasjon som kan bidra til økt visualiseringsevne og forbedret hukommelse.

Av: Christine Hetland

Det er ganske forskjellige mennesker som har gått sammen og åpnet Bergen Flyt. En kunstner, en økonom og en nordsjøarbeider. Til felles har de floating og et godt vennskap. Utetrend treffer Joachim, Roy og Andre for å finne ut mer om Floating.

Roy deler historien bak Bergen Flyt.

̶ Det var morsomt hvordan det startet. Joachim fikk meg med. Jeg visste ikke hva innebar. Joachim er en helt vanvittig fyr. Han har for eksempel bodd flere år i Asia og lært yoga. Han var en stund i Nepal da det var jordskjelv der. Han er ganske ekstrem på slikt. Så begynte jeg å lese forskning om floating. Da ble det bare mer interessant. Jeg sa ja og da var det i gang.

̶ Det hadde bare gått en uke fra vi hadde bestemt oss til vi bestilte tanken. Den skal sendes med hurtigruten ned til Bergen fra Andøya. Så krasjer hurtigruta i samme kai der tanken står. Helt vanvittig. Så vi får en telefon fra den kaien og bare, «du den tanken kommer ikke». Så da leier vi en bil og kjører til Nord Norge og henter den.

̶ Et par dager etter jeg hadde sagt ja, kom Joachim og sa vi skulle på Alternativmessen. Da går det går opp for oss: vi har ikke noe navn på bedriften, vi har ikke noen brosjyrer, vi har ingenting og det var under tretti timer til vi skulle stå på stand. Fra da var det bare hardt arbeid, men vi klarte å stille opp med logo, bedriftsnavn, og brosjyre. Vi var svimmel når vi gikk inn dørene der.

Alternativmessen ja, vil dere si at floating er  spirituelt?  hva tenker dere om det?

̶ Ja man kan jo bruke det til et spirituelt formål. Du har mulighet til å komme ganske dypt i deg selv, men de fleste bruker det bare for å slappe av egentlig, forteller Joachim

̶ Jeg er veldig skeptisk. Så leste jeg forskningen og da ble jeg overbevist, men noe spirituell er jeg ikke, sier Roy

̶ Først og fremst er det mot stress og en ser jo at folk stresser ræven av seg. Så det er en mulighet for å komme seg vekk fra alt stresset, tilfører Joachim.

Vil dere dele deres personlige opplevelse med floating?

̶ Jeg er den som har gjort det mest og kan si at hver gang er unik. Jeg har gått skikkelig dypt et par ganger, der det føles som du mister kroppen, men ikke deg selv. Som om du går en annen plass, det er veldig rart. Du ligger på et stadium mellom våken og søvn. Hver gang er forskjellig, men det er ikke skremmende på noe måte. Det er en god følelse hver gang, deler Joachim.

Det føles som du mister kroppen, men ikke deg selv. (Joachim)

̶ Jeg hadde ikke store forventninger når jeg begynte med det, men jeg var veldig stresset siden jeg skrev bachelor da. Vi startet jo på denne tiden i fjor midt i eksamensperioden. Det jeg merket var at når jeg fløt så begynte humøret å komme tilbake. Plutselig så sprang jeg i gangene hjemme i stedet for å komme ut med knekk i ryggen. Jeg fikk humøret tilbake og mer energi, forteller Roy.

De er enig om at det er ekstra lurt å ta seg tid til floating i stressende perioder. Når Utetrend spør om de ser på seg selv som gründere forteller de at det har de aldri gjort. De har ikke hatt tid til å reflektere. De kommer på jobb syv om morgenen og drar hjem i 21-tiden. Når de blir spurt om hvilke ambisjoner de har svarer Joachim at han vil få hele Bergen til å flyte og finne ut hvor bra det er.

Hva er best trening eller floating?

̶ Begge deler. Tren og flyt, flyt og tren! Det er ikke noe å lure på, sier Andre

Det er flere toppidrettsutøvere som bruker floating til restitusjon og visualisering. Blant annet den amerikanske basketballspilleren Stephen Curry og komikeren Joe Rogan. Det er flere fightere som er faste flytere blir vi fortalt. Joachim som er kunstner deler at flytingen har hjulpet han med kreativiteten.

̶ Jeg har alltid vært kreativ, men nå kommer det hele tiden. Det tar ikke slutt. Det er mange ideer som kommer når jeg flyter og det har skjedd mye i forhold til kunsten etter jeg begynte å flyte forteller Joachim.

̶ Jeg tror det kommer til å bli mer og mer vanlig, akkurat nå er det bare visse grupper som bruker floating. En ser jo at finansfolk også kommer. Så har vi en god del Fightere faktisk. Senest i dag hadde vi en toppfighter, sier Roy.

Det kommer inn en kunde og Utetrend får anledning til å spørre om hennes erfaringer med floating.

Hva synes du om Floating?

̶ Det var ganske spennende og litt rart i starten, men følelsen det gav etterpå var en ut av deg selv opplevelse på en måte. Plutselig strømmet energien når du kom ut derifra. Tidvis da jeg lå der tenkte jeg at jeg ikke slappet av nok da, men jeg slappet mer av enn jeg trodde. Det var veldig spennende. Jeg håper nå når jeg flyter at det kommer samme energi. Det var nesten som jeg følte at jeg var ruset på salt, forteller Marthe.

Jeg følte at jeg var ruset på salt. (Marthe)

Foto: Marthe Tjærandsen

Er dette noe du tenker å fortsette med?

̶ Ja jeg tror det. Nå skal jeg flytte til Bodø da, men de har heldigvis fått det der. Så jeg tror absolutt at det er noe jeg kommer til å fortsette med. Nå reiser jeg veldig mye i jobben og det tar på. Det å kunne bruke en time på å slappe av og ta vare på seg selv er gull verdt. Så gir det en litt annen effekt enn trening.

Kommentarer

kommentarer