30652568_10215362032067013_1458242891364171776_o

Historien bak Area X

Håkon Holm Olsen sin utstilling hos foreningen Trykkeriet var fascinerende. Kunsten til Håkon rommer sitt helt egne univers med en indre logikk som skaper en sammenheng mellom trykkene. Det som inspirerer og interesserer Håkon blander han sammen og figurene er intrikat og detaljrike. Navnet på utstillingen var Area X (a pictorial tale).

Skribent: Christine Hetland
Foto: Paul Johannessen, Christine Hetland

Håkon forteller Utetrend mer om kunsten som er hans eget univers.

̶ Det er en greie jeg har drevet og bygget opp. Jeg er litt inspirert av dataspill og dette med «World Building» der man bygger opp en slags idéverden. At det har en indre logikk slik at det er en sammenheng mellom bildene. At det kommer fra samme stedet på en måte.

̶  Universet er en blanding av alt som jeg til enhver tid har vært interessert i; science fiction litteratur, tegneserier og kunsthistorie, både nyere og eldre som surrealismen og dadaismen. Men også slike ting man leser om ellers, som kunstig intelligens, transhumanisme og futurisme. Jeg blir også inspirert av middelalder manuskripter. Særlig de lange som forteller en historie gjennom en rekke.

Håkon Holm Olsen Foto: Paul Johanessen

Håkon forteller at utstillingen er et resultat av at han har vært på Trykkeriet og arbeidet. Der er det et visningsrom og et grafikkverksted. Han er en av flere kunstnere som er invitert til å arbeide og utstille hos dem.

̶ Trykkeriet inviterer flere kunstnere i løpet av året, der de stiller ut det som er laget her.  Så nå har det vært en arbeidsperiode jeg har vært her. her. De inviterer gjerne folk som ikke jobber med grafikk fra før, men som de kanskje syntes burde gjøre det. Vanligvis jobber jeg med tegning, collage og installasjon. Gjerne kombinasjoner av dem. Mye av det jeg lager er av fotografier jeg finner og setter sammen. Det er litt den greien som er videreført her.

Foreningen  Trykkeriet produserer prints av en rekke interessante kunstnere. Det er et uavhengig senter som har mål om å styrke den samtidige print-scenen samt å være en ressurs for kunstnere.

Håkon forteller om trykkeprosessen, en lang og grundig prosess der en arbeider på kobberplater, noen av dem er to meter lange.

̶ Jeg har arbeidet med en trykketeknikk som heter etsning der man jobber på kobberplater. Det er en håndverksbit jeg ikke jobber så mye med til vanlig, men som har vært veldig gøy å holde på med.

Kunstnere som Håkon foretrekker selv er blant andre Ilya Kabinov den russiske kunstneren, svenske Øyvind Fahlstrøm og den amerikanske samtidskunstneren Marcel Dzama.

Når Utetrend spør hvorfor kunst? Svarer Håkon at han ikke kommer på noe annet han kunne gjort og at det er det som er naturlig for han.

Utetrend kom i løpet av utstillingen i snakk med den Iranske kunstneren Mona Tahani og hørte med henne hva hun syntes.

Likte du utstillingen?

̶ Den var veldig fin. Den var futuristisk og hadde en blanding av klassisk og moderne. For meg hadde det også politisk mening spesielt med de soldatene, også likte jeg teknikken veldig godt.

Er det annerledes enn din kunst?

̶ Ja, jeg jobber mest med foto og maleri. Mitt tema er kvinner og jeg er veldig opptatt av kropp. Det er ganske ekspressivt. Jeg studerte i Iran og der er det annerledes enn i Norge. Det er mange lover som begrenser kunst, du kan for eksempel ikke stille ut noe med nakenhet.

Kommentarer

kommentarer