ingen retur 3

Kulturkvinnens kvaler

Hva skjer når livet leder deg ned i en spagat du ikke er myk nok til å stå i? Filmskaper og produsent Ina Lerner Grevstad (36) skildrer problemstillingen i sin bergensbaserte humorserie “Ingen retur”.

Av gjesteskribent: Susann Hellesnes

7.mars var det førpremiere på serien som viser overgangen fra det urbane bylivet med høy grad av impulsivitet, fest og moro, til en ny hverdag med familieliv og forpliktelser. Etter å ha jobbet med serien i over fem år, puster Ina lettet ut mens serien ruller på Aftenposten sine nettsider.

– Ideen til serien kom da jeg var i 30-årskrisen selv. Jeg var på vorspiel med venninner og snakket om kulturfolkene som alltid hang i byen, men som plutselig var begynt å flytte ut i boligfelt, forklarer Ina og ler av seg selv. Hun kjenner seg godt igjen.

Må man velge, da?
For hva skjer når man ønsker i pose og sekk? Bylivet, friheten og festene lokker, men samtidig har man gjerne et kontraønske om å slå seg til ro og oppfylle samfunnets forventninger om et stabilt familieliv. I kulturbransjen føler man gjerne en identitet med yrket og livet det gir, samtidig som man føler presset på å føle en identitet som familiemor. Må det ene gå på bekostning av det andre? Det var blant annet denne tabubelagte sårheten Ina ønsket å vise i serien.

– Hva skjer med vennskap? Det er egentlig mye av det serien handler om. Hva skjer når én får et annet liv, mens den andre henger igjen og begynner å få yngre venner igjen. Det kan være veldig sårt.

Serien om den impulsive karrierekvinnen Sofie, handler ikke om henne selv, for de som måtte mistenke det. Likevel kjenner hun seg godt igjen i mye av tematikken.

– Mange av situasjonene som er med i serien, er ting jeg har hørt fra venner og familie, mens noe er selvopplevd, forteller den blide filmskaperen.

Hovedrolleinnehaver, Kristine Nordby Simonsen (Sofie i serien), har vært med hele veien og er selv trebarnsmor.

– Hun har fortalt meg masse om hvordan det har vært å være ung mor. Hun sa hun kunne fortelle meg enda mer om hun fikk hovedrollen, ler Ina og legger til:

– Da sa jeg bare “OK, la oss kjøre på”.

Vært en ambisjon å samle kulturbergen

Foto av Martin Håndlykken

Etter å ha fått hovedrollen på plass, var det på tide å ta andre avgjørelser, som hvor serien skulle spilles inn. Det var ingen tvil om at det måtte bli hjembyen Bergen, og det har vært en ambisjon for Ina å vise byen frem på best mulig måte. Ulike bergensband har fått skinne i hver sin episode, og flere av byens hotteste restauranter og butikker har blitt vist i serien. Grunnen til det er enkel.

– Jeg har veldig stor kjærlighet for byen min! Vi er så vant med å se Oslo på film, men vi trenger å få frem noe ny kultur og ikke minst stemning, sier hun bestemt.

Hvilke steder har du valgt å fronte?

– Vi har filmet på Allmuen, hos T.Michael og på Kaiboosh, blant annet.

Fikk avslag på avslag

Nå i ettertid kan hun se tilbake på fem år med hardt arbeid, og med den gode responsen fra seerne kom belønningen for strevet. “Ingen retur”-eventyret, som har bestått utelukkende av dugnadsarbeid, har likevel ikke bare vært en dans på roser. Det har vært avslag på avslag fra selskaper og kanaler, og til slutt satt Ina igjen med en “catch 22”-følelse, der man ønsker å gjøre noe nytt, men ikke får muligheten til å  gjøre det, av den kjipe grunn at man ikke har gjort noe lignende før.

–Men for cirka ett år siden tenkte jeg bare “nu kjør vi”, fuck it altså, alle disse gatekeepersene som sier “kjempe morsomt, meeeen nei”. Jeg tror det kan ha noe med at jeg ikke er noe kjent og at skuespillerne heller ikke vært har vært det.

Var nervøs på premieredagen

Foto av Silje Bryn Knutsen

På premieredagen satt Ina spent og nervøs på første rad med bobler i hånden. Prosecco har nok aldri smakt så godt. For hver scene måtte hun snu seg for å sjekke publikums reaksjoner. Synes de det var morsomt? Lo de på de rette stedene?

– Jeg var veldig svett. Men da jeg så responsen pustet jeg lettet ut. Folk likte det jeg har jobbet med og pushet ut i så mange år. Det var en veldig god følelse, sier Ina.

Etter en vellykket premiere på serien, er den travle frilanseren allerede videre på nye prosjekter. Hun vil ikke røpe nøyaktig hva hun holder på med, men forteller at det nok en gang handler om oss mennesker.

– Jeg liker andre mennesker og deres historier. Det gir meg mye energi. Også er det mange viktige og interessante historier der ute, smiler hun lurt.

Se hele serien på Aftenposten TV.

Kommentarer

kommentarer