Paal

Betalende klokke av lakseskinn

Vi har tatt en prat med gründeren og klokkedesigneren Paal Friele Grung som står bak den enorme hiten Berg Watches, som nå er ute med sin andre modell «Holmenkollen». En automatisk modell man kan betale med. Selskapet designer vakre klokker i helt unike design som vil passe for en hver smak. Vi ville blant annet vite mer om hvordan disse klokkene ble til, hva som inspirer Paal og hvorfor akkurat Berg Watches skiller seg ut i et hav av forskjellige klokkemerker. 

Tekst: Stine Mari Stange
Foto: Max Igland, Richard Safin (hovedbilde)

Berg Watches har nylig kommet ut med en ny kolleksjon som er inspirert av Holmenkollen i Oslo. Den er nyskapende og kul, hvor man blant annet kan betale ved hjelp av klokken, altså en digital lommebok som Paal selv sier.

Hvordan har det gått med den nyeste kolleksjonen?

Jeg skal være ærlig å si at jeg trodde den skulle gå raskere unna. Samtidig så tror jeg det er litt naturlig at det tar litt tid denne gangen. I motsetning til tidligere så bestiller kundene klokken de ønsker seg i øyeblikket når de støtter prosjektet på startskudd, mens tidligere har de bestemt seg i etterskudd. Nå tenker kundene mer på nøyaktig hvilken klokke de ønsker seg før de handler. Det er ikke noe jeg foreløpig stresser med da kampanjen varer i over en måned til. Jeg vet at jeg har et revolusjonerende produkt og når folk får produktet så vil det virkelig gi de en wow-effekt.

Du tenker veldig nyskapende. Hvordan kom du på ideen med å kunne betale med klokken? Har det vært en krevende prosess?

Ja, det at vi bruker NFC teknologi i klokken er helt vilt. Det blir bare større og større. Det har jeg fått merke de siste ukene da noen av de største selskapene i Norge ringer for å snakke om løsningen og vil inngå partnerskap, det er definitivt framtiden. Det jeg liker best er at vi kan kontinuerlig oppgradere integrasjoner som er med klokken slik at man bare får flere og flere bruksområder. Det har absolutt vært krevende og gitt meg mye hodebry, flere ganger har jeg vurdert å bare gi det opp, men så er det gleden av å en gang i framtiden se noen bruke en Berg klokke til å betale for seg. Det er derfor man lager produkter.

Ideen med klokkene begynte i mai 2015 mens Paal fortsatt studerte på BI, hadde en fulltidsjobb og i tillegg hadde vært med på starte et annet selskap, LustBox. Han hadde mer enn nok å drive med, men klarte aldri helt å legge fra seg ideen om klokkene.

Hva inspirerte deg til å starte å designe disse klokkene?

Jeg begynte å tenke på å designe klokker ut av frustrasjonen jeg hadde over at klokker jeg fikk fra andre merker ikke levde opp til kvaliteten jeg forventet.

Grung forteller at han alltid har likt å jobbe, og det å ha noe eget var noe han hadde ønsket en lang stund.

– Det var vanskelig å finne ut hva man egentlig ville starte med, i tillegg til det riktige øyeblikket. Derfor begynte jeg å studere. Jeg startet med å studere mote i New York, for deretter å begynne på BI. Mens jeg gikk her startet jeg selskapet LustBox sammen med Anders Holmefjord Lillevik. Vi solgte dette videre til et selskap i Sveits i 2017, en veldig fin måte å lære på.

– Jeg dro vel ikke til New York fordi jeg hadde så veldig lyst til å studere mote, jeg ville egentlig bare oppleve byen, feste og bli kjent med folk. Det endte likevel med at jeg fikk A i mote, og syntes det var utrolig fascinerende. Til tross for dette var ikke planen på tidspunktet å starte i motebransjen.

Gründeren virker altså som en veldig målrettet fyr. Det å starte ikke bare ett, men to selskaper krever både mot og kunnskap.

Hvordan er egentlig en typisk dag?

– Uff, en typisk dag for meg vil jeg si er ganske kjedelig i andre sine øyne. Jeg liker best å jobbe fra sofaen hjemme, men det varierer litt. Jeg legger meg som regel midt på natten, siden jeg er mest produktiv etter kl. 22. Om dagen gjør jeg mest administrativt arbeid, som å svare på mail, ringe partnere osv. Det er først etter middag den kreative delen kommer frem, da designer jeg produkter, lager annonser og deler ideer med andre.

Hva syntes du er det beste med jobben din?

Det beste med jobben min er at jeg kan prioritere selv hvordan dagen min ser ut. Jeg må ingenting, selv om det gjerne er mange ting jeg burde så kan jeg bestemme meg for at det er noe annet jeg synes er viktigere akkurat der og da. Det kan være både privat eller internt i virksomheten.

Hvor er Berg Watches om 5 år?

Det er umulig å si hvor Berg Watches er om 5 år. Det kan være konkurs eller veldig stort, det vet man aldri. Det jeg vet er at jeg er inne på noe svært akkurat nå. Jeg har gått fra å designe klokker til å nå lage produkter som blir folk sin digitale lommebok. Her vil man kunne lagre alt man har i lommeboken snart, så jeg anbefaler ingen å lage lommebøker akkurat nå. Det blir veldig spennende å se hvor ting er om 5 år i hvert fall.

Skulle du ønske du gjorde noe annerledes? I så fall hva?

Haha, ja, er ekstremt mye man gjerne skulle gjort annerledes, men det er jo sånn man lærer og utvikler seg. Jeg gjør feil hele tiden, det som betyr noe er hvordan man reagerer på feilen. Jeg tror det jeg angrer mest på er at jeg outsourcet deler av lageret til Hong Kong og alle de hundrevis av timene jeg har brukt på det totalt sett. Det har vært 100% en dårlig beslutning. Før jul satt jeg oppe hver natt til klokken 9-10 om morgenen i flere dager på rad for å få orden på tingene som måtte på plass før varene ble sendt. Jeg sov nok maks 4 timer per natt i den siste perioden før jul for å få alt på plass med ordrer og flytting av lager.

Hvorfor ville du designe akkurat klokker?

Grunnen til at jeg ønsket å designe akkurat klokker er nok fordi jeg savnet klokker slik jeg visualiserte de i mitt hode. Samtidig var det jo det at jeg så at det var et marked som trengte forbedring på flere områder. Jeg har designet armbånd, laptop vesker og tilbehør også. På nåværende tidspunkt så holder jeg de for meg selv for å teste litt fram og tilbake, men man vet aldri hva jeg får lyst til å gi ut. Akkurat nå er fokuset mitt på klokker og den revolusjonerende betalingsteknologien som vi sitter på.

Hva er det viktigste for deg når du skal designe en ny klokke?

Det viktigste for meg når jeg designer en ny klokke er at både jeg og de rundt meg liker den. Jeg har gjerne designet en klokke slik jeg ønsker den, så viser jeg den til litt venner, familie og kanskje noen kunder som lurer på hva det neste jeg kommer med er. Det er viktig å få tilbakemeldinger, men samtidig være selvsikker på sitt eget arbeid.

Det er en ingen tvil om at Paal og teamet hans har skapt noe helt unikt. De bruker blant annet lakseskinn på reimen, noe som ikke bare gjør produktet veldig annerledes og spennende, men det bidrar også til å ta enda mer vare på vår norske kultur.

Hvorfor har dere valgt å bruke akkurat lakseskinn på klokkene deres?

Det er veldig interessant, det var faktisk noe jeg kom over via en kompis på REGN som sa de hadde fått inn vesker av lakseskinn. Selv var jeg på leting etter noe norsk som kunne bidra til at klokkene mine skilte seg ut, selv om det var vanskelig å visualisere hvordan det kom til å se ut, valgte jeg å gi det en sjanse. Bestemoren min hjemme i Bergen har fortalt meg at under 2. verdenskrig brukte de lakseskinn til å lage sko, det i seg selv er jo ekstremt kult, så jeg måtte bare prøve det. Jeg fant deretter noen fabrikker som produserte lakseskinn, tok kontakt og resten er historie.

Kommentarer

kommentarer