IMG_2925-kopi

Vin-dunderlig på Vågal

Like etter påske åpnet Vågal i Kong Oscarsgate. Her får du på dagtid servert kaffe, kaker, supper og smørbrød, og om kvelden deilig vin fra mindre kjente aktører. Daglig leder og medeier Egle Stockute forteller Utetrend om hvordan Vågal ble til. Egle utdannet seg i utgangspunktet som journalist i Litauen, men da hun kom til Norge for 7 år siden valgte hun å gå en helt ny vei.

Av: Andreas Torres

— Jeg begynte som servitør for å lære meg språket, og jeg har alltid tenkt at det var en gøy jobb. Da jeg kom inn i bransjen begynte jeg å smake på vin, og fant ut at vin er kjempegøy. Så jeg tok sommelier utdanning for 3 år siden, så har det  bare fortsatt å rulle.

Idèen om å starte egen kaffe&vinbar startet først i fjor sommer da hennes tidligere arbeidsplass BOHA Restaurant skulle legges ned.

— Jeg tenkte, skal jeg finne en annen jobb? Skal jeg ta en pause? Hva skal jeg gjøre nå? Siden jeg liker å jobbe, og siden jeg ikke klarer å slutte i dette yrket uavhengig om jeg jobber for noen andre så tenkte jeg, hvorfor ikke starte for meg selv.

 

Deilige nybakte croissanter klar til servering.

Vågal er startet opp sammen med tidligere eier av BOHA restaurant Per Trygve Bolstad, men det er Egle som er ansvarlig for den daglige driften.

Hvordan har det vært å drive en egen Cafè/Vinbar?

—Vågal er som et barn, man sover lite, løper hele tiden og slutter aldri å tenke på det. I cafètiden er det litt som å være en mormor som tar inn folk å serverer dem kake og kaffe, på kveldstid er det litt mer som en mamma som har laget istand middag å lar deg kose deg alene. Jeg føler det er en ganske avslappet atmosfære her inne.

Hva er det som har satt preg på interiøret her på vågal?

—Ideèn med hele stedet er å være uformell, vi vil fjerne snobberien rundt vin og være et sted hvor en kan slappe å senke skuldrene.Det er en gammel bygning i en koselig del av Bergen, så jeg har lyst å beholde en “kosefølelse”. Interiøret består av en god del planter og stort sett gjenbruk. Baren er laget av gamle paller, sofaene og bordene kommer fra kirkens gjenbruksbutikk. Jeg har kost meg med slipemaskinen på bordene og gitt de nytt liv. Her har vi ting med en historie og en personlighet som ikke trenger å kastes, jeg liker ikke stedet hvor man kommer inn og ting er helt shiny og polert.

Mye av interiøret er også laget med stor hjelp av venner. Logoen er blant annet håndmalt i akvarell maling og hver eneste kopp har også en håndtrykket logo som er med på å gi det hele mer personlighet.

Egle i baren som har et koselig og gammelt preg over seg.

Om Torsdagen vil det være et nytt konsept fremover, Coravin Torsdag. Coravin er en “duppedings” fra Amerika som gjør at en får åpnet vinflasken uten å åpne den. Det fungerer slik at en tynn nål stikkes gjennom korken,flasken fylles med argon-gass som er nøytral og ikke påvirker smaken. Når en trekker ut den tynne nålen tetter korken seg selv og forhindrer videre oksidasjon.

— Man vil gjerne smake de eksklusive vinene, men en vil gjerne ikke betale 150 kr for et glass, hva om man ikke liker den? Så om du har lyst å smake en vin som gjerne koster 700-800 kr flasken på restauranter, så kan en komme inn her og få smake et glass på 5 cl for ca 80 kr.

Deilige oster som står i smak med vin, nysmurte smørbrød og nybakt focaccia.

Torsdag 3. Mai var det duket for Bergen Vintog, i år var også Vågal være en del av dette konseptet. Her kunne en vandre mellom forskjellige restauranter og vinbarer mens forskjellige produsenter gav deg en smakebit samtidig som de presenterer forskjellig vin. Det ble også servert en liten matbit som går til vinen for hvert sted en besøker.

Kaster så lite som mulig. Du kan få deg et stykke brownies til kaffen for kun 5 kr.

Kommentarer

kommentarer