34134755_10215736330144231_6223208703378587648_n

«Vi heter STØY, så da må det bli nettopp det, støy!»

Et knippe forskjellige kunstnere har gått sammen i et «nytt» kunstnerkollektiv. Bak det store trollet malt av M.u.M i Kong Oskars gate finner vi «nye» STØY, som har flyttet fra Løvstakken til Sentrum. Utetrend tok turen innom atelieret under åpningsutstillingen og snakket med Helga Olsen, Asgeir H. Simonsen og gatekunstneren HUR.

Av: Christine Hetland.

STØY er et atelier med fokus på undergrunn kunst, hovedsakelig samtidskunst, graffiti og foto. På atelieret har noen kunstnere fast plass, mens andre er gjesteutstillere. Det er et uavhengig og urbant kunstkollektiv, der kunstnere kan uttrykke seg fritt og får rom til å utvikle seg, gjennom eksperimentelle metoder. Styrer Masja Nødtvedt tok oss godt imot, og forteller;

Vi er heldig, som har et uavhengig og urbant atelier, vi kan gjøre hva vi vil. Vi heter STØY, så da må det bli nettopp det, støy! (Masja Nødtvedt.)

Flere unge kunstinteresserte var innom åpningen. I de forskjellige rommene hang verk på veggene, malerier av flotte damer, abstrakt kunst i forskjellige materialer, skulpturer og installasjon. Utetrend var innom og snakket med kunstnerne.

Jeg føler jeg stjeler venninnene mine, på en måte.

Kunstner Helga Olsen holder et selvlaget keramikkhode.

Helga har gjort plassen i atelieret til sin egen. Hun tatt inn planter og pyntet veggene, med egne bilder og en liten collage av den avdøde milliardæren David Rockefeller. Maleriene hun stiller ut er for det meste av figurative damer, (og en katt) i klare farger.

Har du alltid vært kreativ?

̶ Det begynte med tegning i timene på skolen, men det blir bare mer og mer. Så nå har det gått nedover med språket mitt. Fordi jeg maler så mye og snakker så lite. Jeg vet ikke hva som kom først, at jeg mistet språket for det visuelle eller omvendt.

Hva blir du inspirert av?

̶ Jeg maler venninner og sånn, uten at de vet det.  Jeg føler det er litt billig da, som om jeg stjeler de, på en måte. På atelieret her, skal jeg bare kose meg og male fine damer. Jeg har ikke så mange ambisjoner som kunstner lengre og vil egentlig bare ha en hverdag der det er med.

Under åpningen treffer vi også tilfeldigvis Ida Bukkestein, motivet til kunstneren Helga Olsen, som er portrettert sammen med katten sin. Vi spurte Ida hva hun syntes om maleriet.

Ida Bukkestein foran portrett av seg selv og katten hennes, av Helga Olsen.

̶ Det er veldig fint. Helga laget det til to årsdagen til katten min, hun leste tankene mine. Bildet er inspirert av Madonna og Jesus barnet, så da fikk Pus glorie, noe som var artig, forteller, Ida.

I et av naborommene finner vi kunstneren Asgeir H. Simonsen, han spiser nudler, viser fram verkene sine og forteller hva han vil gjøre på STØY atelier.

Grafisk designer og kunstner.

Asgeir forteller at han også arbeider som grafisk designer. Han har nylig har begynt å kalle seg selv kunstner. Tidligere har Asgeir vært redd for å vise fram det han lager, men når han fikk mulighet til å samarbeide med folkene på STØY, takket han ja.

̶ Jeg nølte ikke på å være med her på STØY. Det er en fin plass, kun litt mugg. Jeg prøvde for eksempel å studere på universitetet, men det funket ikke for meg. Kunst gir meg mer og gjør livet interessant. Jeg liker å følge «the stream of consiussness», det assosiative, forteller Asgeir.

Kunstner Asgeir H. Simonsen spiser nudler og snakker om kunst.

Hva blir du inspirerer deg?

̶ Her stiller jeg ut eksperimentelle arbeider og blir inspirert av blant andre gatekunstnere som Mednøtt og HUR. Jeg ønsker å bli grovere og røffere i uttrykkene mine. Det er det jeg vil arbeide med videre og større lerreter, betong og gips.

Utetrend har tidligere skrevet om gatekunstneren Mednøtt, les mer her

STØY er i kontakt med urbane kunstnere, deriblant gatekunstmiljøet, noen verk av Mednøtt var utstilt og den kjente bergensgrafferen HUR var representert.

«Hostile» kunst av HUR.

Innerst i lokalet viser gjestekunstner HUR aka Eirik Falkcner fram flere verk laget av spennende materialer. Kontemplerende gjester virket fascinert av kunsten og den stramme fiskelukten fikk fram mange rare ansiktsuttrykk. Vi spurte hva han henter inspirasjon fra.

̶ Det er veldig mye forskjellig. Tingene på denne utstillingen tar utgangspunkt i fiskene. Jeg er fascinert over tørrfisk, det groteske ved det, hoder og ryggraden.  Jeg er også inspirert av film, for eksempel av regissøren David Cronenberg, som har laget Fluen og mange andre SciFi-filmer, forteller Eirik Falkcner.

Falkner bruker en naturlig fargepalett og spennende materialer, som byggeskum, tang og tørrfisk. Gatekunsten hans gir anthropocene assosiasjoner, som har sammenheng med Falkcners perspektiver på natur og kultur.

Eirik Falkcner viste verk med tørrfisk.

̶ Jeg liker natur og det, som er skittent, det rå. Et tema i kunsten min er hvordan mennesker og naturen påvirker hverandre. Hvordan storbyer spiser opp naturen og hvordan naturen tar ting tilbake. Et eksempel er når en går opp i fjellet og ser ned på byen, så ser det nesten ut som en infeksjon i landskapet, sier Falkcner.

Eirik Falkcner bruker begrepet «hostile» når han beskriver kunsten sin og forteller videre at det han stiller ut, kunne like gjerne vært vist på gaten. For eksempel ved å henge masse tørrfisk i en undergang. Det blir spennende å følge med på hva hvilket STØY, som kommer fra atelieret i tiden framover. 

Kommentarer

kommentarer