Massie og bestefar i skogen-2

Samuel rekonstruerer barnebarnrollen: Ta med bestefar på Sjøboden!

Samuel Massie (25) er aktuell med Tv-serien Samuel & bestefar. Sammen med bestefar Arne Ulvolden (83) reiste de på tur rundt jorden. Den episke reisen var vellykket til tross for motorhaveri, en nesten-kidnapping og fallskjermhopping. Samuel ønsker at TV-serien vil få folk vil reflektere over forholdet til deres egne besteforeldre. Selv er han bestevenn med bestefar, og har hatt det jævlig gøy på tur.

Skribent: Christine Hetland

Foto: Britt Embry

̶ Å reise på «tur» med bestefar anbefaler jeg alle! Det trenger ikke å være jorden rundt, det kan bety mye med bare en reise ned på Sjøboden og ta seg en pils, sier Samuel.

Samuel Massie oppfylte bestefaren Arne Ulvolden sin drøm, og filmet det hele underveis. Det kan sies at Samuel gjorde et utypisk valg av backpackingpartner. Andre i tyveårene hadde mest sannsynlig valgt å reise med venner, men ifølge Samuel har han ikke angret et sekund.

Vi har hatt det jævlig gøy! (Samuel)

̶ Jeg er veldig glad for turen og vet at om 20 år så kommer jeg til å være enda gladere. Det er mitt livs beste investering, sier Samuel.

Samuel mekker på motorsykkelen.

Samuel ønsker at TV-serien får folk til å reflektere. Han sitter igjen med mange fine minner og reisen styrket relasjonen mellom dem. Utfordringer stod i kø, men sammen kom de alltid på en løsning.

Motorsykkelhavari og fallskjermhopp

Samuel og bestefar kjørte en eldre motorsykkel med sidevogn oppover Andesfjellene. Det var en del problemer med motoren, og i Sør-Amerika sitt høyland ble problemløsingen kreativ. Et eksempel er at de forsynte seg av bestefars vanndrivende tabletter, for så å tisse på motorsykkelens overopphetede motor.

Så dere løste problemet med for varm motor ved å tisse på motorsykkelen?

̶ Ja. Det er jo en vanvittig stor forskjell. Jeg var nødt til å le litt når bestefar på 82 år pisser på motoren på vei oppover Andesfjellene. Da tenkte jeg over at det ikke var så lenge siden vi var hjemme og han ikke greide å gå til postkassen, sier Samuel.

Var det flere problemer på turen?

̶ Det var en del problemer underveis. Den motorsykkelen stoppet på de mest lugubre stedene. Bestefar ble forsøkt kidnappet en gang og han hadde hjerteproblemer, men det gikk overraskende bra. Det var alltid en løsning, forteller Samuel.

Høydepunkter forteller Samuel at det er mange av: når de nådde Chile og når han møtte Che Guevara sin sønn og snakket politikk i Cuba er et par av dem. Et annet høydepunkt var når de hopper i fallskjerm.

̶ Et av favorittøyeblikkene mine som er helt vanvittig, er å hoppe fallskjerm med min egen bestefar! Det var spennende.

Du bare ser bestefaren din hoppe ut av flyet før deg og tenker oi, nå har du faktisk drept bestefaren din. (Samuel)

Begge kom trygt fra stuntet og livet i dag er nydelig, forteller Samuel. Han synes også at det er fantastisk at TV-serien har engasjert og inspirert så mange mennesker.

En lykkelig Arne landet trygt på bakken etter fallskjermhoppet.

̶ Jeg håper at alle har kost seg med serien. Det er vanvittig gøy at det har blitt en seersuksess. Det betyr jo at det treffer en nerve hos folk, forteller Samuel.

I disse dager farter bestefaren til Samuel fram og tilbake fra Oslo og besøker slekten rundt omkring i landet. Reisen rundt jorden med barnebarnet har gjort bestefar lykkeligere, yngre og mer uredd.

̶ For meg viser det at helse og lykke henger sammen. Det tenker jeg også på i sammenheng med staten, og penger som brukes på eldreomsorg. Det er kanskje et lite stikk til at man ikke skal undervurdere lykke, og hvordan det påvirker helsen, sier Samuel.

Samuel har en helt klar oppfordring til alle: Ta med dere en eller flere eldre ut i sommer og ha det litt gøy, det kan ha større innvirkning enn hva man tror. Utetrend støtter oppfordringen og håper vi ser flere besteforeldre på vift.

 

Kommentarer

kommentarer