Paulina Vintage-hovedbilde

Grønt fokus i Domkirkegaten

Blomstrete kjoler, bluser i duse farger og høye hæler. Hos Paulina Vintage er det enkelt å finne tidløse skatter og bærekraftige bruktfunn!

Av: Kristine Hagerup Thorstensen

– Vintage og second hand er etablert som en positivt trend, og blir stadig mer populært. Men tilbudet er fortsatt relativt lite i Bergen, forteller Juliet Balgobin, gründer og innehaver av Paulina Vintage Boutique.

Økende trend

Den vesle butikken i Domkirkegaten har ikke eksistert i mer enn knappe to år, men Juliet har allerede rukket å bygge opp en solid kundemasse.

– Jeg får stadig flere faste kunder, så det er tydelig at folk liker konseptet. Åpningstiden er lagt opp slik at jeg kan kombinere butikkdriften med annet arbeid, så jeg åpner først halv tolv men blir værende til godt utover ettermiddagen. Jeg har lagt vekt på at butikken skal være et innbydende og hyggelig sted å komme til.

Smilende, blid og imøtekommende bak disken, er det ikke vanskelig å føle seg velkommen av Juliet.

– Etter mange år i en godt betalt jobb i et stort selskap valgte jeg å slutte til fordel for gründerlivet. Livet er kort, så jeg ville prøve noe nytt og spennende, sier hun uten å nøle. Selv om Juliet har lykkes med konseptet og trives i rollen som gründer, legger hun ikke skjul på at veien dit har vært tøff.

– Det er tøff konkurranse i klesbransjen. Med en spesialbutikk i sentrum, konkurrerer jeg både med nettbutikker og kjøpesentre utenfor. Heldigvis viser samfunnstrendene endringer i kjøpevaner, der stadig flere etterspør second hand-handel. Selvsagt av miljømessige årsaker, men også fordi de har fått øynene opp for alle de vakre, gode plaggene som faktisk kan brukes igjen – ofte til gode priser. Jeg ønsker å bidra til å alminneliggjøre kjøp av brukte klær, samtidig som jeg bidrar positivt til miljøet og støtter oppom kjede-uavhengige butikker.

– Jeg har stor tro på konseptet, men skal det gå, må folk handle – bokstavelig talt. Om bergenserne vil at sentrum skal blomstre med unike småbutikker, gode kulturtilbud og koselige spisesteder, må de brukes. Hva er byen vår om det kun er kjedebutikker igjen? Spør hun.

Store vinduer med klær utstilt hos Paulina i Domkirkegaten.

Kule antrekk i bybildet

Omgitt av klær, accessories og høye hæler på alle kanter, er det lett å finne noe for enhver smak. Tett i tett henger plaggene, møysommelig sortert ut fra farger og type. Her kan du finne skatter i alle varianter – fra romantiske 60-talls kjoler til minimalistiske 90-talls gensere.

– Vintage betyr «god gammel årgang», og omfatter helst plagg laget for mer enn 20-30 år siden. De eldste kundene synes nok plagg fra 90-tallet er for nytt, mens for millenniumsgenerasjonen er det veldig vintage. De unge er gjerne flinkest til å følge trender, men alle aldersgrupper må være med på endringen. Vi som er voksne har et særlig ansvar. Vi har skapt miljøproblemene og den sløsete kulturen. Konsekvensen av overforbruket er at vi må få en slutt på bruk-og-kast-mentaliteten.

Å kjøpe brukt er en god forvaltning av ressursene, samtidig som det tilfører en personlig touch til klesstilen, mener hun.

– Den grønne trenden har gjort folk kreative, og jeg ser langt flere kule antrekk i bybildet nå enn jeg gjorde tidligere. Å sette sammen klær fra ulike epoker og stiler er gøy.

Stadig flere bergensprofiler har kastet seg på trenden, deriblant artist Aurora, som hyppig viser frem sine siste vintage-kupp hos @paulinavintage på Instagram!

Flotte kjoler, tett i tett på Paulina sine stativer.

Matchende sett og jordfarger

For den moteinteresserte er ikke høstsesongen noe du vil gå glipp av. Årets motebilde er spennende og variert – og byr dessuten på et aldri så lite gjensyn med 90-tallets minimalisme.

– I likhet med vårsesongen, vil vi i høst se mye mønster, både i topper, kjoler og tilbehør. Det vil også bli mer ruter i ulike varianter. Når det gjelder farger ser vi som vanlig mye av de typiske grå- og jordfargene, men også lilla, kaffe, blått og rosatoner går igjen, forklarer Juliet.

– Matchende sett er også en av høstens aller største trender. Kombiner både skjørt og bukser med en jakker og topper i samme stoff, mønstre og farger. Mulighetene er mange.

I følge Juliet er Vintage for alle, enten du faller inn under kategorien moteinteressert eller bare ønsker noe unikt som ingen andre har.

–Det er greit å ha en tanke om hva du liker, tror du kler og hva du har fra før. Se etter fine stoffer og god kvalitet. Jeg har både klassiske, tidløse plagg, som fint kan brukes med nye klær, samtidig som de gjør seg godt alene. Men jeg har også noen litt sære, morsomme plagg, for de som ønsker å være litt «crazy, chic og cool».

Juliets oppfordring er dermed klar: Gå høsten i møte med unike vintageplagg – samtidig som du hjelper miljøet og støtter oppom byens lokale butikker!

Kommentarer

kommentarer