Foto:Kata Pasztor-Kiss. Hekseringen02

Heksebrenning, pyro og alkiser.

Gjennom august måned er det heksebrenning på Koengen. Heldigvis er det kun snakk om fiktiv heksebrenning i Hekseringen, det nye teaterstykket til Fyllingsdalen Teater.

Skribent: Christine Hetland

Foto: Kata Pasztor-Kiss

Teaterstykket er lagt til hekseprosessene sin mørke historie på 15-1600-tallet. Rundt 300 hekser ble brent i Norge og flere av dem i Bergen.

Med denne historien som bakteppet har de laget et forrykende show som er like gøy for voksne som det er for barn.

I åpningsscenen ser vi en sint mobb som beskylder en ung jente ved navn Synnøve for å være heks og ha skyld i flere dødsfall. Og Synnøve blir båret til bålet. Paranoiditeten sitter i luften sammen med spørsmålet: finnes det egentlig hekser? Og hvem er de?

Vi får fort vite at hekser finnes og går i blant oss, videre utspilles et vilt drama mellom heksene og kirken. Det hele blir ganske intenst.

Det var mye effekter, heksene danset med flammer, det gikk av “eksplosjoner” og ild føyk flere meter opp i luften. På et tidspunkt brant et kors over hodene på oss, og på et annet fløy en heks over Koengen.

Stykket var også full av gode replikker og to fordrukne brødre var et gjengående komisk innslag til alles begeistring. Tallak og Oswald, som brødrene heter kom med vitser besvart av publikums høylytte latter, og de som forstod vitsene best var over 20 år.

Tallak og Oswald er glad i sprit.

Mia Gundersen gjorde en fremragende jobb som “besta”:  snill, myk og mystisk på en og samme tid. Utetrend fikk en kort kommentar fra henne etter generalprøven.

– Når jeg leste manuset var jeg nødt til å bli med. Det er jo ikke et eneste kjedelig øyeblikk. Det er jo så mange små historier å følge, og så mye som skjer, fortalte Mia Gundersen.

Og vi er enige, det var ikke et kjedelig øyeblikk, det var heksebrenning, pyro og alkiser. Flere historiske referanser ble brukt og språket var akkurat grovt nok.

Avslutningsvis: et sitat fra nattmannen som hadde til jobb å få fintfolkets avføring til å “forsvinne”.  Sitatet viser hvor på skalaen replikkene var. Det han hadde i bøttene sine var nemlig;

“ferskpresset dritt fra det fineste rævhål i Bergen” (Nattmannen i Hekseringen).

Det var gøy å være publikum fra start, helt til de siste bukkene fra skuespillerne. Fantastisk show av Fyllingsdalen Teater!

Kommentarer

kommentarer