Foto: Christine Hetland

Vågalt vintog i Bergens gater

Sensommerens ost- og vintog levde opp til forventningene. Deltakere gikk glade og brisne rundt i gatene med hvert sitt vinglass, klare for påfyll på neste pitstop. Seks restauranter ble besøkt. Der fikk vi smake på fantastiske viner og vi fikk maule i noe av det beste det norske ostefatet har å by på.

Av: Christine Hetland

Solen strålte inn vinduene på hundrevis av vinglass i Grieghallen 30. august. Velkomstdrikken var en sider med navn Edel fra Hardanger og på scenen sier representanten for bryggeriet: “Vi har alle fått en veldig fin gave i dag, å drikke oss dritings”.

Latter sammen med lyden av glass som skålte fylte rommet, og stemningen sprudlet om kapp med den gyldne sideren. Den perfekte starten for sensommerens ost- og vintog.

Men hva er et vintog? Det kan sies ganske enkelt: En velorganisert og noe mer raffinert bar-til-bar runde, men det er ikke et arrangement kun for proffe vinkjennere. Et vintog er noe for alle som vet å nyte druen, hvis du skjønner.

Edel, sider fra Hardanger.

Vintoget var inndelt i vogntog etter restaurant. Den restauranten du har billett fra, gir deg tilhørelse. Vi tilhørte Vågal, og ruten vår startet på Restaurant 1877, gikk videre til Bare Vestland, Pascal, Don Pippo, Colonialen Matbar og endte opp “hjemme” i Kong Oscars gate.

Fra osteklimaks på 1877 til sablering på Vågal

Restaurant 1877 satte standarden. Favoritten ble servert umiddelbart selv om det ikke var gitt da, at det skulle bli kveldens osteklimaks: En rennende og syrlig kremost inne i bittesmå lune bakverk kjent som vannbakkels, “YUM”. De små herlighetene ble servert sammen med en rik italiensk rødvin og overrasket smaksløkene på kveldens første pitstop.

Altfor gode vannbakkels med ostefyll på Restaurant 1877.

Neste besøk var i kjelleren på Børsen. Bare Vestland  serverte oss en hvitvin fra Frankrike og osten Sterke-Nils`n, laget av melk fra sau og jersey-kuer. Osten ble presentert av gårdskvinnen som fortalte at hun hadde vært med i NRK-serien, “Der ingen kunne tru nokon kunne bu”, men vi “trudde” på det. Lidenskapelig snakket hun om de to pene kyrne sine og deres produkter mens hun viftet med et ku-lårbein.

Så gikk turen videre til Pascal og en hvitvin fra Sør-Afrika. De hadde dekket opp tallerkene sine med tre forskjellige oster. Deriblant kveldens snakkis: Blåmandag fra Den Blinde Ku: en heftig muggost der smaken tok sats, knallet til og gav ikke slipp. For noen var den kanskje i det sterkeste laget, men for andre ble det kveldens ostefavoritt.

På vei til neste sted krysset vi en annen togvogn utenfor Tinghuset. Vi hilste med høye wohoo-lyder og gikk videre til Don Pippo, kveldens mest intime opplevelse. Togvognen presset seg inn i den koselige kroken av en restaurant. Der spiste vi en Bufarost fra Valdres og fikk høre om alt fra vikingtid, hjemmebrenning og “hva annet?” som kan settes i forbindelse med tradisjonsrik eplesider fra Hardanger.

Ostefat og hvitvin på Pascal.

Brisen hadde sneket seg innpå og praten var løs og ledig når vi krysset sentrum og gikk til Colonialen Matbar. Innrammet av disken ble sentrum av matbaren lik en scene der eierne av restauranten fortalte karismatisk om vinen mens vi fikk servert en flott dandert aperitiff med kremosten Rosalita. Det ble tid til å lade telefonen i disken og mingle før vi gikk til siste stopp.

Turen gikk da “hjem” og der ble det show. Tre personer sablet hver sin Masia Salat Organic brut Nature (en tørr cava fra Catalonia) med store kjøkkenkniver. Den sprudlende vesken flommet ut fra flasketutene til applaus og en innføring i kveldens siste ost fra Eiker Gårdsysteri. Kvelden var komplett og vi skålte –

hipp hurra for ost og vin!

Bergen Vinfest x Oste-VM

Sensommerens ost- og vintog levde opp til forventningene: det var uten tvil den beste, og mest raffinerte bar-til-bar runden noensinne.

Vintog med quiz har blitt arrangert siden 2011 i sammenheng med Bergen Vinfest og hvert år vokser det seg større og større.

Denne gang ble quizen droppet til fordel for ost fordi Oste-VM 2018 skal holdes i Grieghallen 2.-3.november. Mer enn 3000 oster skal stilles ut, og verdens beste ost skal kåres.

Verdensmesterskapet setter norske oster, våre dyktige ystere og ikke minst Bergen, på det gastronomiske verdenskartet.

Utetrend krysser fingrene for at verdensmesterskapet i ost gir utslag i en medalje på hjemmebane og ønsker alle ysterne lykke til. “Say cheese” og sjekk det ut!

Så, tusen takk Per Trygve Bolstad og Egle Stockute som driver vin-dunderlige Vågal for invitasjonen! En fantastisk opplevelse. Shoutout til Restatant 1877, Bare Vestland, Pascal, Don Pippo og Colonialen Matbar.

Kommentarer

kommentarer