Eliasmane sitt album «For Ett Liv» – Ord kan være medisin

0

Denne høsten er rapperen Eliasmane aktuell med det selvproduserte albumet “For Ett Liv”. Med tung bass og dyp stemme splæsher han på med håp i låtene sine som handler om alt fra rus til kjærlighet og hverdagssituasjoner. 

Skribent: Christine Hetland 

Foto: Benedikte Bergh Iversen 

Elias Skrede Kvåle aka Eliasmane har nylig gitt ut det selvprodusert albumet “For Ett Liv”. Så hvem er denne rapperen som omtaler seg selv som kunstner og kis? Og reiser frem og tilbake mellom Voss og Bergen så mye at han mener han skulle hatt gullbelagt honnørbillett? 

Litt bakgrunnsfakta: Eliasmane er 25 år og er født i Oslo. Han er oppvokst på Voss og har bodd frem og tilbake mellom Voss og Bergen de siste årene. I Bergen har han bodd litt over alt, og noe som gjør at han stadig kommer tilbake er hiphop-miljøet. 

– Jeg synes rapmiljøet i Bergen er fantastisk. Så og si alle støtter hverandre og kulturen blomstrer. Det er mange arrangementer i alle undersjangere, og det blir produsert så mye at jeg får ikke med meg halvparten engang. Jeg vil si det er det beste miljøet i Norge, om ingen overbeviser meg om noe annet. 

Det er 14 låter på albumet og mye arbeid er lagt ned. Eliasmane er et multitalent på den kreative fronten og forteller at han gjør alt selv pluss han lager videoer.   

Så hvordan det er å være uavhengig rapper? 

– Det er digg det. Jeg tenkte at hvis en skal lage originalt materiale måtte jeg slutte å måle meg opp med alle andre og bare gjøre min egen greie.  Jeg var interessert i å vise at jeg kan klare å gjøre det helt selv. Derfor har jeg laget et 100 prosent egenprodusert album. Det var ett mål og det har jeg klart. Bra eller ikke. 

Hør “For Ett Liv” her: 

Noe av det som opptar Eliasmane er ordets makt og at av og til skal det lite til for å gjøre livet til noen andre litt bedre. Flere av sangene handler om dette og som Elias sier: 

– Ord kan være våpen. Ord kan være medisin. Alt kan bli hørt og de ordene du sender ut kan bounce tilbake like kjapt. En liten “Du er flink kompis” kan hjelpe all verden. Det skal ikke så mye til. 

Det ordner seg alltid 

For Ett Liv”- Hvorfor ble det tittelen? 

– Fordi av og til går livet så kjapt. Du møter så mye folk og så mye skjer på en gang, både negativt og positivt, så da vet ikke en hva en skal si eller føle. Så ser en seg i speilet og tenker: Hæ? Fy faen for ett liv! 

Hvordan vil du si livet ditt har vært til nå? 

– Det har vært mange oppturer og mange nedturer. Det har vært mye jobb, men også mye gøy, mye uansvarlighet og masse realisering. Jeg føler jeg har vært heldig i forhold til mange andre og synes at livet er mest givende, selv om det til tider blir tungt. 

Eliasmane rapper om livssituasjoner, psykisk helse og rus,  hverdagssituasjoner og kjærlighet. Flere av sangene på albumet bærer preg av tøffe tider, men det går en rød tråd gjennom dem, håp. 

I låtene ”Ordner seg alltid”, og – “Aldri gi opp” er det mye håp, hva handler de om for deg? 

– Vel, så lenge en ikke er urealistisk eller i skikkelig trøbbel, så vil det nok ordne seg om en aldri gir opp. Jeg slet mye med angst og depresjon fra ung alder av og en gang smilte en kompis til meg, med et smil eg trodde på, og sa: Elias, det ordner seg alltid! Det har eg husket lenge. 

Er det et overordnet budskap? 

– Mulig. Jeg tenker jo at håp er det viktigste å ha gjennom tøffe tider, så jeg splæsher på med masse håp i greiene og håper det kan hjelpe eller inspirere andre gjennom tøffe tider. 

Og til sist gir han et utrop til familien sin som alltid er der for han, til kompiser som tror på han og har kritisert ham til å bli en bedre artist, og til alle andre som skaper vakre ting. 

Lurer du på når du kan se Eliasmane på scenen? Det kan du 23 november. Han opptrer da som support for legenden fra Sotra aka Akeron og det hele går ned på Kvarteret!