Tone, Rausfestivalen

Bergensere arrangerer festival for åpenhet rundt psykisk helse

I dag, 10.oktober, er verdensdagen for psykisk helse. Et tema som ofte fremstår som tabu, og er vondt å snakke om. Dette ønsker Tone Raknes og Oda Sisselsdatter Hemre å gjøre noe med, og har tatt initiativ til RAUSfestivalen som har kickoff nettopp i dag.

Skribent: Mailiss Solheim

Foto: Christine Hetland

Tone og Oda er initiativtakerne bak RAUSfestivalen som starter i dag. Sammen med enkeltpersoner, bedrifter og organisasjoner har de sørget for at Bergen nå har fått en ny festival på tapeten. En som ikke bare fokuserer på f.eks. musikk – men en festival som vil mye mer. Nemlig å sette fokus på psykisk helse – og spesielt åpenhet rundt dette temaet.

– Festivalen handler om å ufarliggjøre og bidra til å bryte ned stigma rundt psykisk helse, forteller Tone, som selv har vært åpen om temaet.

– Uvitenhet skaper stigma, åpenhet ufarliggjør. Vi vil ha fokus på at psykisk helse ikke er skummelt eller farlig eller rart, og at man kan være både kul, vellykket og ha det gøy selv om man har psykiske utfordringer, fortsetter hun.

Duoen begynte å planlegge festivalen allerede i desember i fjor, etter å ha funnet hverandre og oppdaget at de begge hadde sammen ønsker og ideer om en stor og allmenn markering av verdensdagen for psykisk helse.

– Vi ønsket oss en stor markering i forbindelse med verdensdagen, ikke bare alle disse isolerte markeringene rundt om kring på DPSer, sykehus og aktivitetshus. Derfor gjør vi det stort, gøy og spennende – men samtidig informativt, forteller ildsjelen.

 

Vær raus!

Tone poengterer at psykisk helse er viktig, og at både opplysning, åpenhet og aksept er viktig. Og ikke minst raushet er viktig – derav festivalens navn. RAUSfestivalen skal være en festival som passer folk i alle aldre, og har en variert blanding av både informasjon og musikk på programmet.

– Man kan kose seg selv om det handler om psykisk helse, og dette skal bli en fest!

 

Har kommet for å bli

Festivalen strekker seg over fire dager, og har et variert program å vise til. Men har det da ikke vært utrolig mye jobb for bakkvinnene å få festvalen på beina?

– Ja, det har vert MYE jobb! Det har egentlig bare ballet på seg jo større festivalen ble. Vi startet så smått i begynnelsen av desember. Så begynte vi å sikte høyt, og fikk ting i boks – da vokste det en del. Jeg har en tendens til at det jeg gjør, skal gjøres med brask og bram ellers er det ikke vits, humrer Tone.

Hun forteller videre at selv om det har vært utrolig mye jobb, så er folk veldig engasjerte, positive, rause og velvillge – slik at det har vært motivasjon å hente hver eneste dag.

– Da er det gøy! Folk er bra i denne byen, tilføyer hun.

Har da RAUSfestivalen kommet for å bli?

– Dette er første gangen dette blir arrangert. For å være et slags prøveprosjekt har det gått veldig bra! Vi kommer til å evaluere alt etterhvert, og nå vet vi hva vi har å forholde oss til neste år – istedetfor å prøve oss frem sånn som i år. Så ja, festivalen har kommet for å bli! Avslutter Tone.

Les mer om festivalen her:

Rausfestivalen på Facebook og sjekk ut arrangementeten for hver dag.

Da er det ikke annet å si enn – ta turen på Victoria i kveld for åpning av festivalen. Og ikkje minst – vær åpen og vær RAUS!

Kommentarer

kommentarer