rhdr

“Har mye takknemlighet til gaten”

Tegson, AFK (Listhaug-maler), Dickey198 fra Russland, RC (Rodrigo Cortez) og samtidskunstnerne lille.Oslo og eyf_bef har kommet til vestkysten for en god sak: Mer livskvalitet for rusavhengige.

Skribent: Christine Hetland

Foto: Tegson

Forrige uke og denne helgen var en sterk gruppe gatekunstnerne samlet i Os like utenfor Bergen, på Vartun oppfølgingstjeneste. Et senter med fastboende under behandling og oppfølging i forhold til rusproblematikk.

Tegson gav oss oppskriften på å bli reisende gatekunstner tidligere i år. Nå har den nomadiske gatekunstneren dratt i gang dette prosjektet for å fremme livskvalitet på Vartun.

Fem innvendige vegger, og to utvendige vegger har nå blitt dekket av verk. Gatekunstnerene har også holdt tre-dagers workshop i graffiti: introduksjon til sprayboksen, og vært å sett på samtidskunst på diverse gallerier i Bergen sammen med beboerne.

Vartun har fyllt veggene med kunst til glede og engasjement hos beboerne.

Tegson – Alltid hatt kjærlighet til gaten

Vi snakket med Tegson som forteller hvordan det gikk til at han og et helt team med gatekunstnere slo seg sammen for å male akkurat disse veggene.

– Jeg fikk en telefonsamtale for over et år siden. Det var en venn fra ungdomstiden som var beboer der da. Og han fortalte om stedet, sa de ønsker noe kunst, så neste gang jeg var i Bergen tok vi et møte på det.

Tegson forteller Utetrend at han har en sterk kjærlighet for vanskeligstilte og for gaten. Og vi ber han utdype.

– Siden ung alder har jeg sett forskjellige av utenforskap, og jeg har mye takknemlighet til gaten. Nå når jeg reiser i Norge og verden og maler føler jeg meg også veldig heldig som får male på steder der kunsten blir verdsatt.

Prosjektet har inkludert beboerne i alle skritt av planleggingen og tidligst i april tok Tegson med seg beboere på kunstutstilling og foredrag.

– De som bor på Vartun  har fått vært med i utvelgelseprosessen av kunstnere og vi er svært fornøyd med teamet vi har satt ned.

En annen som har bidratt til Vartun-prosjektet er AFK som også blir kalt for Listhaug-maleren. AFK hadde ikke anledning til å snakke med Utetrend, men Tegson sier han alltid har stilt opp for gaten og at han har definitivt hjerte på rett sted.

 

Dickey198 ha malt et stort verk utendørs.

Tematikken motiverer

Kunstneren Rodrigo Cortez, eller bare RC forteller at han umiddelbart var positiv til det meningsfulle prosjektet.

– Jeg følte temaet og innholdet var i tråd med det som motiverer mitt kunstnerskap. Det er viktig for meg å forsøke å sette bilder til menneskelig tilstand og problemstilling.

– Håp og frykt er sentrale følelser i alle menneskers liv. Og jeg føler det er meningsfylt å beskrive, med åpenhet, det registeret som finnes i oss alle.

RC opplevde under maleprosessen at flere av beboerne følte seg truffet av kunsten hans, og han trekker frem det at kunst har en iboende evne til å bygge broer mellom mennesker.

– Jeg hentet inspirasjon fra mine egne opplevelser av utenforskap , motivasjon, drømmer og utfordringer. Flere av beboerne følte seg truffet av maleriet, og det bekreftet for meg humaniteten som alle har i bunn, uansett hvem og hvor man er i livet.

 

Kunst i kampen mot indre problemer

Dickey198 er kunstneren som har kommet helt fra Russland for å delta. Det er andre gang han besøker Norge, i fjor sommer deltok han på Harstad StreetArt Summit der han fikk et stort nettverk og ble venner med flere Norske gatekunstnere.

– Jeg er fra Russland og der er det en betydelig forskjell i levestandard som føles mye skarpere der. Jeg kan også se hvordan livet kan være hardt noen ganger, og når vi lever i sammen i et samfunn synes jeg at sosiale problemer ikke skal bli ignorert.

Til Vartun-prosjektet har Dickey198 lagd et verk der han tar i bruk en del symbolikk. Som for eksempel nøkkelen, som han mener symboliserer muligheter og sjanser for å åpne dører inn til framtiden.

– Det er jo bare vi selv som skriver vår personlige historie og det er alltid en sjanse for å finne rett vei til ens personlige lykke.

Kunstneren fra Russland liker åpenheten i det Norske samfunnet. Og noe av det som var finest med prosjektet var å se beboerne på Vartun ta del i kunst og bli kreativt inspirert.

– Alle jeg har møtt har vært åpen og easygoing. Jeg har blitt kjent med nesten alle. Under workshoppene var det også en glede å observere hvordan kunsterfaring kan fø menneskers vilje til å skape, jeg kan sammenligne det litt med barn sine førsteinntrykk av en ny leke.

–Disse dagene bekreftet min mening om kunst som et mektig våpen i kamp mot indre problemer.

Dette har vært et hjertefullt prosjekt av en gruppe gatekunstnere som har et lidenskapelig forhold til gaten, og mye kjærlighet til mennesker. 

Så svinger du utom Os en dag anbefaler vi deg å sjekke ut veggene på Vartun oppfølgingstjeneste, og kanskje ta en prat med dem som bor der.

lille.Oslo, samtidskunstneren, har malt innendørs på Vartun.

Kommentarer

kommentarer