Sensur i Pepperkakebyen?

0

Pepperkake sjef Steinar Kristoffersen vil ikke fortelle Utetrend om dirty pepperkaker. 

Tekst: Utetrend 

Foto: Preben Solli 

Pepperkaken. Liten og sprø kommer den i en rekke former, oftest som hus, mann, kvinne og hjerte. Det er en litt konservativ kake, men det har skjedd, én gang, at en dirty pepperkake versjon ble levert inn. 

Pepperkakeby-sjefen Steinar Kristoffersen ønsker ikke å utdype dette, og sier 

– Hva det var? Nei, det er hemmelig! 

Så vet du det. Ikke lever inn dirty pepperkaker til pepperkakebyen. (Selv om det kan være morsomt å lage dem hjemme.) 

Pepperkakebyen 2018, åpnet 17 november, og er åpen til 31 desember. Det er bakt mer enn 2000 pepperkakehus pyntet med klassikerne nonstpopp, glasur og seigmenn, og du kan blant annet se Håkonshallen, Trollhaugen, Musikkpaviljongen, Bryggen, og Ulriken. 

Pepperkake-Ulriken. 

Husker du Grinchen? 

De som husker pepperkakebyens opprinnelse på 90-tallet har minner om en pepperkakeby på Galleriet, med en  julenisse som gav grøt og mandariner.   

Men pepperkakebyen vokste til slutt ut av Galleriet. Ett år, inntok den et telt på Torgallmenningen i 2009. Det var da Bergen opplevde sin største julekrise i nyere tid: En knust pepperkakeby! Folk var i harnisk mens de undret: Hvem er Grinchen? 

En ydmyk gjerningsmann påvirket av sakens alvor og folkets juleånd beklaget for vandalisme i et offentlig brev. Pepperkakebyens hjelpere aka bergensere tilga grinchen for ugjerningen. Folket steppet opp, og pepperkakebyen ble gjenreist på få dager, større og bedre enn noensinne. Ren julemagi. 

Julestemning i pepperkakebyen. 

Pepperkakebaketips 

Kjærligheten til pepperkakebyen er sterk fordi vi er med på å lage den. Folk er stolt over å delta, det er tradisjon og innrøm det – Utrolig koselig! 

Utetrend spurte pepperkakebysjefen Steinar om han har noen gode tips til pepperkakebakingen, og da svarte han: 

–  Ta deg godt tid. Stek de lenge og tjuvspis av deigen. 

Sheck! 

I tidligere intervju har Steinar også tipset om pepperkake med blåskimmelost til et glass rødvin, vi tar med oss begge tipsene videre. 

Pepperkakebyens arbeidere sørger for at alt går som det skal. 

Når julen er over knuses byen, slik pepperkakehus skal. De ansatte tar seg av dette og når 100.000 mennesker har vært på besøk sier det seg selv at pepperkakebyen ikke kan spises. Men flott å se på, det er det.