Bergenfashionmarket01

Bergen Fashion Market

Tidligere i høst tok Birgitta Alida Hole og Vilde Blomhoff Pedersen initiativ til å arrangere et bruktmarked med fokus på kvalitetsvarer. Det skulle være et sted å få tak i brukte klær, gjerne vintage, for både menn og kvinner. Nå åpner de dørene til det tredje markedet, og Utetrend har slått av en prat med Vilde om gjennbruk og hvordan vi kan gjøre julen litt mer miljøvennlig.

Av: Mailiss Solheim

Bergen Fashion Market er et second hand & vintage-marked med klær og tilbehør for menn og kvinner, arrangert månedlig i Bergen Sentrum.

Det er et pop-up marked med boder satt opp av individuelle selgere som selger sine egne ting, og vi har også med andre samarbeidspartnere som bruktbutikkene TYP, Slit’an, Divers og Sustainabelles, forteller Vilde.

Duoen hadde tidligere begge solgt og arrangert “loppemarkeder” på steder som Landmark, Muskedunder og Apollon, og ble etterhvert inspirert av lignende arrangement i andre storbyer, som The Fashion Archives i Oslo, til å starte et fast marked med fokus på klær og tilbehør, gjerne av god kvalitet.

– Så er det ikke å legge under en stein at vi selv begge hadde mye klær vi selv syntes fortjente nye hjem, og det viser det seg jo at det er mange andre som også har, i tillegg til at mange både liker og foretrekker å kjøpe brukt! Fortsetter den engasjerte kvinnen.

Motivasjonen for å drive konseptet fremover, handler først og fremst om å stimulere folk til å handle på mer miljøvennlige måter.

– Det er estimert at det blir kjøpt 80 milliarder nye plagg hvert år, og mye av det er såkalt “fast fashion” som har kort levetid både med tanke på kvalitet og aktualitet. Vi ønsker derfor å tilrettelegge for gjensalg ved å skape en fysisk salgsplattform i Bergen, som kan påvirke folk sitt handlemønster til å bli mer bærekraftig.

Vilde trekker også frem at de samtidig bidrar med et etterlengtet konsept i Bergens kulturliv.  Og at både de selv og andre får tømt skapene sine for ting som ikke er i bruk lenger, og forhåpentlig at folk finner  sine nye favorittplagg på markedet.

– Mottakelsen har vert overveldende. Vi må si nei til 30-40 selgere hver gang, og det har vært kø utenfor lokalene på hvert marked. Det er også tusenvis av «interested» på facebook uten at vi gjør så mye mer enn å opprette arrangementet! I tillegg får selgerne solgt veldig mye, og vi får masse positiv tilbakemelding både fra kjøpere og selgere og folk som er innom, sier Vilde.

Birgitta er arrangør sammen med Vilde om Bergen Fashion Market.

Gjenbruk er både miljøvennlig og økonomisk

Så hvorfor er gjennbruk så viktig for disse damene? Vilde fortsetter med å peke på miljøperspektivet av å handle brukt, samtidig som det er bra for lommeboka.

–  Gjenbruk kan gi både miljøfordeler og økonomiske fordeler, og så det er absolutt et viktig aspekt både bak Bergen Fashion Market og i våre daglige liv.  Ved å unngå å kjøpe nytt kan man redusere utslippene ved produksjonen av alle de nye plaggene, og vi prøver å kjøpe kvalitet over kvantitet, og unngå materialer som akryl og fleece som avgir mikroplast, sier hun.

De miljøvennlige tiltakene i julestria

Hvordan kan vi folk flest gjøre julehandlene, julestria og juletida litt mer miljøvennlig?

– Gi brukte gaver, som du kan finne på fretex, finn.no, Tise, vintage butikker eller Bergen Fashion Market! Kommer det kontant.

Videre deler Vilde ideer og forslag til andre ting som kan gjøre julen mer miljøvennlig. Hun tipser oss om å handle miljøvennlige gaver på butikker som Reindyrka og Råvarene (Råvarene har vi skrevet om før), og kanskje også gaver med lavt karbonavtrykk som ikke har blitt produsert på andre siden av kloden, men gjerne av lokale skapere og produsenter.

Hun gir en shout out til hjemmelagde gaver som krydderblanding, karameller, personlig teblanding, smakssatte oljer og andre spiselige gaver. Hun slår også et slag for “immaterielle” gaver og opplevelser som konsert, kino, Spotify-spilleliste, personlige gavekort på f.eks. en middag eller en fjelltur med kakao og kvikklunsj.

– I tillegg kan man sørge for mindre forbruk, om man går flere sammen om å kjøpe gaver med bedre kvalitet som varer lenger, og gaver som faktisk trengs, fortsetter Vilde.

– Er dere en gjeng søskenbarn for eksempel, ha julegavesirkel/”Hemmelig nisse”, så alle bare får og gir en gave, men som man da kan være en gave av bedre kvalitet. Og dropp billig julepapir og pynt som ikke kan resirkuleres som papir, og pakk inn i gråpapir eller pyntet avispapir. Gå gjennom julepynten din fra i fjor før du kjøper noe nytt.

Også på matfronten mener Vilde at vi kan bli bedre og gjøre noe bra for miljøet.

– Ikke kjøp for mye mat i julerushet, og bruk opp all julematen du lager Det meste kan fryses, og ribbe kan bli til pålegg, mens kjøttet fra pinnekjøtt kan gå i en lapskaus. Ha også masse grønnsaker og annet tilbehør til julematen, så spiser man kanskje litt mindre kjøtt.

Hva er ditt beste julegavetips?

– Noe som er brukt, eller noe som faktisk blir brukt! De dårligste gavene er de som ikke blir brukt, uansett hvor flotte eller dyre de er.

Hvordan skal du feire jul i år?

– Det blir skikkelig norsk jul på oss begge! Birgitta skal hjem til Tromsø og feire jul, og jeg skal feire jul sammen med familien på Voss. Jeg har bodd et halvt år i Frankrike, så jeg gleder meg skikkelig til norsk jul, ski og pinnekjøtt! Avslutter Vilde.


Kommentarer

kommentarer