Línt foto Gry Marcella

Lagde musikk til Islandsk tundra i saunavarme

To intense uker i saunavarmt studio med badepauser i dieselinfiserte byfjorden resulterte i premierevisning på BIFF 2018 og album med soundtracket til musikkfilmen MULM. 

Skribent: Christine Hetland

Foto: Gry Marcella

Tidligere har vi skrevet om musikkfilmen MULM som hadde premiere på Bergen Internasjonale Filmfestival 2018. Det kan du lese mer om her: Svimmel på BIFF.

Utetrend møter to medlemmer i postrockbandet Línt i en venn av dem sitt studio på Bergen Kjøtt, Eirik Marinius Sandvik og Christian Midthun. Der får vi høre om to intense uker i sommer som har blitt til filmen og soundtracket MULM.

– Vi spilte alt inn i løpet av to uker i sommer. Vi hadde skisser og ideer vi hadde sendt frem og tilbake på forhånd. Så møttes vi, skrev ferdig og spilte inn hele platen på cirka to uker, det var en dødsintens periode, sier Eirik.

Christian følger opp tråden med, det var da det var så fint vær, og at studioet var som en badstu.

– Vi badet mye i Damsgårdssundet og det ble en del dieselsmak i munnhulen for å si det sånn. Den ene dagen vi badet på marinaen svidde det i nesen etterpå, sier Christian.

Línt hadde opprinnelig en abstrakt ide om hva de ville lage. De ville lage film og soundtrack til spesifikke miljøer. Musikken ble laget til et konsept om islandsk tundra, et konsept om skog, et konsept om by, og så videre. Det var først når regissør Tommy Næss sendte dem bilder at uttrykksformene musikk og film begynte for alvor å samhandle.

Fra venstre: Mads Svee Solberg, Christian Midthun, Eirik Marinius Sandvik, William Jensen Mangerøy og Jard Hole.

“Poenget er å stille spørsmålet”

På samme tid som gutta i Línt badet i byens brakkvann innimellom innspilling, reiste Næss rundt og filmet storslått natur og travel bykjerne.

–Innspillinger i film og musikkverden er mye det samme, men det var kult at vi gjorde det samtidig. Næss var hele tiden veldig flink å beskrive det han gjorde. Han sendte oss tankekart og bilder underveis også, kommer det fra Eirik.

Vi spoler tilbake til problemstillingen til prosjektet for å høre om Línt om de er nærmere et svar på spørsmålet: Kan musikk og film likestilles?

– Jeg vet ikke om det er et spørsmål det går å besvare. Jeg tenker heller at poenget er å stille spørsmålet, sier Christian og går helt tilbake til start.

– Selve grunnideen var å ha en film som var stykket opp i forskjellige akter med forskjellige miljøer. Vi visste hva vi ville at de forskjellige miljøene skulle representere, men resten blitt til underveis, fortsetter han.

Hør MULM her:

Bandet hadde kvernet på ideen som ble MULM i ett år. Når de søkte midler og fikk dem var det bare å kjøre på.

Premieren for fulle hus på USF Verftet under årets BIFF var en opplevelse da Línt spilte soundtracket live foran lerretet.

Hvordan var det å spille mens filmen snurret?

– Da satt det ganske godt. Det er mye ques fra filmen å holde styr på noe som er utfordrende, spesielt i partier der ting skal treffe akkurat der bildene treffer. Det er ikke den samme pulsen i et bilde som det er i en lyd, men jeg var ikke redd for at det skulle gå galt på noe tidspunkt, sier Eirik om fremførelsen før han deler at til våren planlegges en klubbturné.

Kommentarer

kommentarer