Green Book – Åretsbeste film?

0

Anmeldelsen av dramakomedien «Green Book» kan egentlig oppsummeres med følgende setning: dette er én av de filmene du bør ha sett… Ferdig arbeid! Ta med din kjære, ta med dine foreldre, ta med venner, barn eller gå alene. Bare se den! «Green Book» er nemlig en sjarmerende, morsom, rørende og viktig historie om fordommer, respekt, selvrealisering og vennskap på tross av ulike kulturer. 

Av: Andreas Enehaug 

Vi i Utetrend leverer dessverre svært sjelden filmanmeldelser, men når vi først somler oss på kino så er det en glede å kunne dele det med våre lesere. Og 2019s første anmeldelse går til én av årets suverent beste filmer. Kanskje den aller beste? Vi er fullstendig klar over at dette er en hårete påstand i Januar, men la oss prøve å overtale deg. 

Handlingen er basert på en sann historie om den afro-amerikanske klassisk trente pianisten Dr. Don Shirley, som turnerer de über-rasistiske sørstatene på 1950-tallet. For å unngå å komme i problemer hyrer han den italiensk-amerikanske Tony «Lip» Vallelonga til å være med som sjåfør og «konfliktløser». Dette blir selvsagt en kulturkræsj på alle måter, men det resulterer også i en fascinerende road-movie helt utenom det vanlige. 

Viggo Mortensen stars as “Tony Lip” and Mahershala Ali as “Don Shirley”. 

«Green Book» har til opplysning allerede vunnet Golden Globes for både beste komedie og beste manus, og ikke bli overrasket om den også tar beste film-kategorien under Oscar-utdelingen (selv om «Bohemian Rhapsody» kanskje er oddsfavoritt). 

I rollen som den sofistikerte og velartikulerte pianisten Don Shirley finner vi Mahershala Ali (kjent fra bl.a. Netflix-serien «House of Cards»). Han er simpelthen perfekt. Vi vet en slik generell setning er dårlig journalistikk, men for ordens skyld kan vi nevne at Ali allerede har vunnet hele tre gjeve priser for denne rollen (inkl. en Golden Globe) og vil nærmest garantert vinne en Oscar-statuett for beste bi-rolle. For en mann og for en prestasjon! 

Green Book er en karismatisk film med et nyanser blikk på kulturforskjeller. 

I rollen som den stereotypiske, brautende New York-italieneren Tony (som genuint minner om en karakter trukket rett ut av «Goodfellas» eller «Sopranos») finner vi den, i anledningen ganske så tjukke, Viggo Mortensen. Den danske skuespilleren, som vi kjenner best som Aragorn fra «Ringenes Herre» er rett og slett strålende i rollen som den hardtslående, men moralsk ærlige Tony. Du slutter simpelthen aldri å la deg sjarmere av ham, til tross for sin enkle livsfilosofi. 

Sammen kjører altså denne karismatiske og svært så ulike duoen gjennom sørstatene, og resultatet er en perle av en film som tar for seg et nyansert blikk på diverse kulturforskjeller, som dessverre er vel så aktuelle den dag i dag. Vi i Utetrend både lo og gråt opp til flere ganger i løpet av Don og Tonys reise. 

Stol på oss, «Green Book» er verdt en tur på kino!