«Ikke vær en basic hoe»

0

Håvard Thomassen er en av de som tør å være seg selv to the fullest. Han snakker om stil og sminke, en fremtid i drag-performance, og diskriminering mot gender-fluid menn. Et tips fra Håvard: Ikke vær en basic hoe. 

Av: Sigrid Frantzen 

Hvordan var det for deg å komme ut? 
 
– Jeg fant ut at jeg var gay på begynnelsen av ungdomsskolen. Med én gang jeg fant det ut så sa jeg det til de jentevennene jeg hadde, for det var de jeg var mest med. 
 
– Jeg sa det ikke til mamma og pappa før første år på videregående når de spurte meg. Ikke fordi jeg var redd, jeg visste de var støttende, men jeg fikk aldri gjort det. Mamma sa hun visste det hele tiden, hun bare ventet på at jeg skulle si det, så det var ikke et problem. Jeg har alltid fått støtte av familien min. 

Vi sitter alene i kroken på en stille kafé i sentrum. Jeg sminkefri med håret i hestehale. Håvard møtte opp med lett stylet hår og enkel, men flawless sminke. Det var tydelig hvem av oss som kunne mest om sminke og stil, så jeg begynte å spørre. 

All about the visuals! 

Når begynte du med sminke? 
 
– Jeg begynte med sminke i første videregående for da fikk jeg bad acne, så jeg bare måtte – cover it up, liksom. Da begynte jeg å kake på. 
 
– Så begynte jeg å prøve å få det naturlig slik at det til at det ikke ble en vegg. Så ble det litt bryn, litt bronzer, litt mascara, en overgang gradvis, ikke sånn plutselig, 
 
– Og det tror jeg var sunt for familien og de rundt meg, fordi hadde blitt rett på, full on, fra ingenting til veldig mye, så hadde det kanskje blitt en mer negativ reaksjon. Det gikk flere år før det ble full on, så da fikk de tid til å venne seg litt mer til det.  
 
Hva var drømmen når du var liten? 
 
– Det har alltid vært pop-star! Jeg er fortsatt litt sånn oh, star, men nå er det i performance lidenskapen ligger. Men i det, er det også glam, sminke, klær og alt sånn. Nå er musikken i fokuset og the visual er blitt litt mer edgy, mens med musikken er det mest ballader. 

 
SY-UTDANNING  

For Håvard var det ikke nok å bare kunne makeup. Talentet vokste fra å kunne sminke, til å kunne designe og sy klær. Det lærte han på Skiringssal Folkehøyskole. 
 
Hvorfor valgte du folkehøgskole? 

– Litterally en uke før skolestart satt jeg hjemme og bare, nå vet jeg ikke hva jeg skal gjøre, for jeg fikk ikke jobb. Pappa hadde hørt at jeg hadde nevnt at jeg hadde lyst til å begynne å sy, så han sendte meg link at det var ledig plass på klesdesign på Skiringssal Folkehøyskole. Jeg søkte og fikk svar dagen etter, da reiste jeg. 
 

–  Jeg liker å lage litt hverdagsklær, litt sånn cool street wear, men jeg går der mest for å lage til drag. For da kan du “build yourself independently”, ikke være avhengig av andre eller penger. 
 

– Det var hovedgrunnen til at jeg begynte der, for å utvikle meg som en drag-queen og lage mine egne klær. Det er veldig viktig innenfor drag, the visual. Det er det folk ser først, og da har de en holdning til deg og reaksjon. Det fanger oppmerksomheten først, så hvis det er crap, så er de ikke interessert, to be honest. 
 
Hvem ser du opp til? 
 
– Lady Gaga, men det er veldig stereotypisk, men det er noe mer der. Hun er full package: The fashion, the voice, scenepresentasjon, personlighet, også er hun en ally for LGBT-community.  

Hvilke stil liker du best i forhold til sminke og klær, enten i hverdag, på scenen, eller på fest? 
 
– Til hverdags er det som oftest joggebukse og hettegenser to be fucking honest. Men med en gang det er litt sånn vibe til at nå skal vi pynte oss, så da er det sånn, yes! Lets go! 

GENDER-FUCK 

Håvard bryter kjønnsnormer. 

– Jeg vil ikke si jeg kan definere stilen min, men jeg liker veldig sånn gender-fuck. Jeg har på en måte mine feminine deler, men er male-presenting som oftest, men jeg har gender fluid deler. 
 
Hvordan kommer du på ideer til sminke og klær? 
 
– Så og si all inspirasjonen min kommer online. Der ser jeg på andre som legger ut ting, masse er fra drag, men også fra hverdagsfolk, som driver med kreative ting. Masse fra instagram, for det er så mye drit der. Så, make it my own. 
 
Make up: basic glam, eller kreativ teatersminke? 
 
– Begge deler! Jeg liker veldig godt glam delen, for det er sånn pretty-pretty, men samtidig så er det og veldig gøy å eksperimentere med det kreative for basic glam blir kjedelig i lengden. 

– Det er ikke så ofte man går ut med sånn kreativ greie, men jeg liker å drive med det på instagram, men selvfølgelig, det kreative er det mest gøye. Basic glam er på en måte samme greien, med en liten tvist. 

IKKE EN BASIC HOE 

Har du tips til sminke og klær? 
 
– Finn din egen stil. Ikke vær en basic hoe. Det å ikke være mainstream er på en måte blitt litt mainstream. Men det er bedre det enn at folk skal gå med de samme tingene. Det er vanskelig for mange, for de er ikke secure nok i seg selv, til å gå out of the box. 
 
Hvordan føler du deg når du går full drag? 
 
– Det er veldig powerfull. Du kan være en karakter, ikke nødvendigvis, men du føler du har mer makt. Man blir mye er secure enn det man er. Jeg syns alle bør prøve det, ihvertfall en gang, for du får sånn empowerment, man blir mer confident. 
 
– Det er mange drag queens som har en egen karakter med eget navn. 
 
Har du det? 
 

– Nei, det kommer sikkert til å skje etter hvert, men jeg er fortsatt i utviklingsfasen. Jeg hadde et random navn da jeg var femten, men det representerer ikke meg, så jeg kommer til å finne et nytt et. 
 
Fremtid: hva er dine største drømmer? 
 
– Å kunne leve av performance, og med musikk der jeg er meg selv som Håvard, men at jeg kan ta med drag i det. At jeg er mer gender neutral, være begge deler og drive med musikk, performance og alt i ett.  

Glam-makeup og preformance gir en powerfull følelse. 

AWARENESS 

Hva vil du få ut av intervjuet? 
 
– Jeg vil skape awareness. Det er folk som meg der ute og det er flere enn man tror. Det er mange som gjør dette bak lukkede dører, så jeg vil oppfordre folk til å be yourself, og ikke vær redd for det andre tenker. 
 
– For selv om jeg kanskje er veldig out-there og man skulle tro at jeg får veldig masse negative reaksjoner, får jeg ikke så voldsomt mye som folk tror. Selvfølgelig, de tankene folk har om meg, det vet jeg jo ikke annet enn det de sier, og det er ikke så mye. Og jeg kunne ikke brydd meg mindre, det er non of my business. 
 
Det homofile miljøet i Bergen: Er det et eget miljø for drag-queens? 
 
– Drag community er det veldig lite. Jeg vet om sånn tre stykker, kanskje. Det er  lite drag shows, så å si ingenting. Det er bare når det kommer international drag-queens. Det er de eneste gangene de har drag-shows her. 
 
– På pride i fjor var det en som snakket med meg om å lage et show her med local drag-queens, men det har ikke skjedd noe mer enn det. Det er gay community i Bergen, men det er ikke voldsomt. På pride er man most visible som queer i Bergen. 

Kan du sammenligne miljøet i Bergen med et sted du har reist? 
 
– New York og London er mye større. Det er steder med masse drag. Jeg har på en måte lyst til flytte til et sånt sted der det er en drag scene. Men samtidig, hvis jeg drar, hva er igjen her? Hvis alle drar er det ingenting igjen. Jeg prøver å gi tips til folk her hvis de lurer, så de kan begynne. 

FORDOMMER  

Er det noe du vil legge til? 
 
– Ja, det handler om fordommer i homsemiljøet. Ikke bare i Bergen, men i hele verden. Det er masse fordommer mot feminine gutter eller feminine homser. Som enten er feminine, eller som driver med sminke eller drag. Jeg har fått kommentarer før, sånn; kan du ikke bare ikke gå med sminke? 
 

– Det er også folk som sier jeg er homo, men ikke homo-homo. De er homo, men ikke en del av “de der”. Da tenker jeg shut the fuck up. Jeg tror det er deres fragile maskulinitet som gjør at de ikke tør å innrømme støtte for da blir de sett på som homo. 

– Selvfølgelig, det er jo mange straight guys som er støttende, men mange flere som sier noe imot det. Når det kommer til homser som bruker sminke er det mer support å få av jentene. 

Hey girl, hey! 

Håvard GIF.