En liten vise om en stor krise

0

Bergens egen Doddo er ute med ny låt – Himmelen griner. En hyllest til de som kjemper miljøkampen, og et spark bak til de som bestemmer og som ikke tar klimakrisen på alvor. Med gitar og lette toner tar Doddo steget inn i miljøkampen, og håper det kan spre miljøbevisstheten til sine lyttere. 

Av: Mailiss Solheim 

Bilde: Pressefoto 

Hvorfor ville du skrive en låt om klimakrisen, og hvordan ble låten til? 

– Fordi klokken er to minutter på tolv. Fordi det haster med å gjøre noe før krise blir til katastrofe. Jeg har tenkt lenge at jeg måtte skrive en miljøsang, og en dag så var plutselig linjen ”en liten vise om en stor krise” i hodet mitt, og da så jeg konturene av en låt. Da var det bare å finne frem gitaren, forteller den spellemannspris-nominerte Doddo. 

Hva mener du når du sier at låten er «en hyllest til veganere»? 

– Låten er kritikk av alle som ikke gjør noe, fra maktpolitikeren til overflodsmennesket. Men den er også en hyllest til alle som bidrar i miljøkampen, som for eksempel veganeren. Kvegdrift står bak enorme utslipp av klimagasser. Hvis vi alle hadde vært veganere hadde det vært et stort miljøbidrag, dessuten hadde det da vært nok mat til alle. Mye av verdens matproduksjon går til kuer, ikke mennesker, utdyper han. 

Hva er ditt beste tips til våre lesere som vil gjøre en innsats for miljøet? 

– Stem på et parti som er opptatt av miljø. Det grønne skifte må komme etter et politisk skifte. Altfor lenge har miljøkampen blitt overlatt til hver enkelt av oss, konstaterer bergenseren. 

Så, har du alltid vært opptatt av miljø og klima? Hvordan startet dette engasjementet? 

– Nei, det kan jeg ikke skryte på meg. Men sakte har jeg blitt stadig mer bevisst, ikke minst da jeg var i Australia for noen år siden og besøkte en venn. Han har viet livet sitt til reise rundt i Australia og holde foredrag om plastforurensingen i verdenshavene.Han inspirerte meg. Når han kan bruke all sin tid og kapasitet på miljøkampen burde jeg i det minste bidra med en sang, tenkte jeg. 

Hva ønsker du at låten skal gi lytteren? 

– Jeg håper at den kan vekke opp noen, at den kan inspirere, slik min venn i Australia inspirerte meg, avslutter Doddo. 

Hør singelen her