«Vestkantbitchen» blir helt kamikaze

0

Hedda Gabler, the orphened daughter av General Gabler er en vakker og lunefull kvinne som lager ulme strategier for å slippe unna det forferdeligste; å kjede seg litt. Flaks at far etterlot seg pistoler i arv… 

Av: Christine Hetland og Mari Dyvik 

Foto: Thor Brødreskift 

Forestillingen Hedda Gabler vises på DNS. Stykket, som Ibsen selv, er kjent langt utover landets grenser. Need not mention at det var svært kontroversielt da det kom. 

Den kvinnelige hovedrollen er ansett som krevende, en female equivalent til Hamlet. Og selv om Hedda Gabler handler om en annen tid, tar det opp tabubelagte temaer som er like aktuelle i dag. The struggles. 

Etter å ha levd et utsvevende sosietetsliv gifter Hedda seg med Jørgen Tesman, en up and coming akademiker. Han er i hennes øyne en fagmann (gjesp); jovial og varm, men altfor oppslukt av sitt arbeid som historiker. 

Nygifte Hedda og Jørgen. 

ULYKKELIG NYGIFT 

Stykket begynner den dagen Hedda og Jørgen kommer hjem fra et halvt års kombinert bryllupsreise og studietur. Jørgen har nemlig lovet Hedda et «selskapelig liv» med både ridehest og stuepike. Fremtiden virker lys for det unge paret. 

Ved hjelp av deres nære venn, advokat Brack har de tatt opp store lån for å kjøpe og innrede luksusvillaen Hedda ønsket seg. Den eldre mannens oppmerksomhet både fryder og vemmer Hedda, som veksler mellom flørting og chills av avsky. 

At Hedda er gravid går oss nesten hus forbi. Noen kleine replikker fra ektemannen Jørgen, som kaller henne så deilig frodig er eneste hint, men utydelig, kanskje han foretrekker thic over skinny liksom… 

Hedda fornekter Brack sine tilnærmelser og hennes “frodighet” ved hjelp av vin. Hun får visst heller ikke de overdådige omgivelsene som hun var forespeilet. – Life sucks, skål. 

Brack er overbegeistret. Creepy. 

Skuespillerne gjør en god framstilling av den trykkende overklasseatmosfæren. Det usagte ulmer mellom veggene når de biter i sine borgerlige tunger for å beholde den gode stemningen. 

PLOT-TWIST 

Hedda har tidligere hatt et intenst forhold til Eilert Løvenborg. Derfor virker ekteskapet med Jørgen tamt. Og gjett hvem som melder sin ankomst. Ikke bare er Eilert i byen, men etter å ha gitt ut en genial bok konkurrerer han med Jørgen om drømmejobben; professoratet. 

Etter det vi forstår har bohemske Eilert store issues med alkohol. Men han har kommet på rett kjøl ved hjelp fra sin assistent og beundrer, Thea. De holder også på med en ny og revolusjonerende bok sammen. 

Uvitende om backstory betror en lett manipulert Thea seg til Hedda. Hun vet ikke at Hedda lengter etter Eilert og om den seksuelle spenningen mellom det forbudte paret. Hedda undrer, har hun makt over Eilert fremdeles? Mer enn Thea? 

Eilert og Hedda har en juicy backstory. 

Skjebnen lar ikke vente på seg. Eilert, Jørgen, advokat Brack, Thea og Hedda løper fram og tilbake mellom dristige møter, snedige cover-ups, heldige tilfeldigheter og et mer og mer synlig mørke. 

Den hyggelige overklassestemningen er borte. Alle er lei seg, alle er sinte. Etter å først å ha kjent oss igjen i karakterene, mister skuespillerne oss litt nå. Det eskalerer raskt. Kanskje for raskt? 

Det er vanskelig å forstå hvordan den svært så kept together «vestkantbitchen» Hedda går så raskt over til å bli helt kamikaze og suicidal. Avslutningen er likevel så grand at man nesten glemmer dette i det lyset går på og applausen bryter løs. Goosebumps. 

Unn deg en kveld på ærverdige Nationale Scene. Ta deg et classy glass vin, og møt dine mørke sider med dette dramatiske stykket av Ibsen.