Talentet MOYKA

0

Moyka sin majestetiske sound komplementeres av hennes klokkeklare stemme, og de grandiose melodilinjene gjør at hun blir sammenlignet med de største; Sigrid, Highasakite og Aurora. En ting er sikkert, og det er at talentfulle Moyka vil nå langt. 

Skribent: Christine Hetland 

Foto: Pressebilde 

Hei, karrieren din skyter fart nå, hvordan føles det? 

– Det føles skikkelig fint å være i gang! Jeg opplever og lærer mange nye og fine ting nå, noe jeg syns er veldig spennende. Men bortsett fra det, er jeg for det meste i studio hver dag, bare jobber og er fokusert. 

Du blir sammenlignet med blant andre Highasakite og Aurora, hva synes du om det? 

– Det er selvsagt veldig fint å bli forbundet med helt fantastiske og talentfulle artister som dem, men det er noe rart med å bli sammenlignet med noen. Jeg føler på en måte at det er en ære, men likevel at noen har prøvd å fange meg med en sommerfuglhåv, hvis det gir mening? 

Artistnavnet Moyka er en mashup av navnet Monika, og 21 åringen er opprinnelig fra Hallingdal. Men med tilknytning til Bergen gjennom familie og fine barndomsminner, flyttet hun hit når hun begynte å studere musikkproduksjon. 

– Jeg har på en måte alltid visst at jeg må holde på med noe kreativt, men det var ikke før på videregående at jeg turte å si det høyt. Derfor var det veldig lett for meg å dra rett til Bergen etter videregående. 

Og nå har du nettopp gitt ut singelen Colder, hva handler den om for deg? 

– Colder handler om å komme seg igjennom noe som er vanskelig og som kanskje gjør vondt, men med en tanke om at det ikke er forgjeves. Den handler også om det å være modig. Det synes jeg er veldig viktig. 

Moyka har ikke synestesi, men jeg spør henne likevel om å beskrive låten i farger. 

– Vel, jeg forbinder jo gjerne farger eller følelser jeg forholdt meg til da jeg enten lagde sangen eller hørte på den i den fasen den får sin forkledning og utvikles. Så jeg ser gjerne for meg lilla og grønt når jeg tenker og hører på Colder. 

“SPRÅKET HJERTET MITT TRENGER” 

– Det er veldig mye som inspirerer meg. Men jeg tror noe av det som inspirerer meg mest er mennesker i livet mitt rett og slett. De man ser og blir påvirket av hver dag. Steder er også en stor inspirasjonskilde, alle de rommene vi velger å fylle oss selv og tankene våre i. 

Hvor lenge har du drevet med musikk? 

– Det er litt vanskelig å si. Fordi jeg har sunget siden jeg var liten og spilt gitar siden barneskolen, men det var vel ikke før jeg begynte å skrive låter at jeg skjønte at dette var ganske spesielt for meg å holde på med. 

– Også har musikk vært rundt meg hele tiden. Moren min pleide å spille av 80-talls hits og classics slik at søsknene mine og jeg kunne danse i stua. Jeg husker at jeg at jeg fikk en CD-spiller til jul en gang, som ble essensiell for hvem jeg var som menneske nærmest, haha. 

Hva liker du å høre på selv? 

– Jeg liker å tenke at jeg hører på veldig mye forskjellig, men jeg er en periodeperson. Jeg får perioder hvor jeg blir helt obsessed med én artist, ett band eller én sound og hører baaaaare på det! 

– Så nå hører jeg bare på indie. Men jeg liker sånne perioder. Jeg føler meg på en måte dratt inn i et univers som jeg bor i en liten periode. Og det føles sykt fint. Det er som om lydene og landskapene i det universet snakker til meg på språket hjertet mitt trenger. 

– Jeg har akkurat laget meg en spilleliste med fine sanger fra band som Hollywood, Mikhael Paskalev, Hajk, Foster the People, Dayglow og Tame Impala. 

Hva foretrekker du; å spille live eller være i studio? 

– Det er liksom to helt forskjellige verdener. Jeg liker veldig godt begge, på hver sin måte. Nå har jeg ikke spilt veldig mye live under artistnavnet mitt, men de gangene jeg har gjort det har det føltes veldig fint å vise frem hva jeg lager i studio sammen med en av mine bestevenner, Eirik Hella. Kanskje man kan se på det som om de to verdenene møtes? 

Hvis du kunne valgt fritt, hvor ville du spilt da? 

– Jeg har jo en liten drøm om å spille på Roskilde en gang! Det hadde vært sykt gøy. 

Hva er planen din videre? 

– Det kan forventes masse ny musikk i år. Også skal jeg spille på en del festivaler i sommer. Det gleder jeg meg veldig til! 

Undertegnede har tidligere blitt fortryllet av Moyka live, og tror ikke veien til Roskilde er lang for det fremmadstormende talentet fra Hallingdal. 

Hør sangene hennes her