Klar for Altfor go form?

0

Foto: Lisa Viktoria Tatiana og Nisju

Skribent: Christine Hetland
Dato: 23.Juli 2018

«Altfor Go Form» er Action The Man sitt første offisielle album. Slippes 20 april. Tidligere har Selim Mutic gitt ut mix-taper og to EP-er. Han beskriver platen som drivmusikk som skal gjøre folk motivert. Låtene er lagt opp med stigende tempo som gjør lytter stadig mer giret. En kan si det slik, Selim er i støte som kaffe og fløte, han har rett og slett altfor go form og vil dele den.

Action The Man er omtalt som en av Bergens mest spennende rappere. Kjent for å levere skarpe hooks og sedative vers. En artist som beveger seg fra virkelighetsflukt til samfunnskritikk gjennom en virvelvind, helt til stjernene. Utetrend treffer artisten på Cafe Chaos og spør hva han mener med Altfor Go Form?

̶ Det betyr veldig, veldig god form eller at det bikker over til å bli litt for mye av det gode. Begge deler og alt imellom, som coverbilde også indikerer. Målet mitt med platen er at du skal sitte igjen med en altfor god form etterpå, underveis også da forteller Selim.

cid:ii_jftp3aho0_162afb86bd6411dc
Coveret til Altfor Go Form.

Coverbildet er ikke Action redd for å kalle «det feteste albumcover i norsk hiphop sin historie». Et familiebilde tatt av faren nyttårsaften 96. I nyere tid har artisten Brat Dule (Dušan Mihailović) trixet og fixet inn verdensrommet.  Selim fant bildet i familiealbumet for mange år siden og tenkte at hvis han noen gang lager album må dette være coveret. På bildet er Selim selv, mor, bror og søster. Samtlige søsken har som han ville sagt det, altfor go form.

Hva er tanken med albumet?

̶ Du skal bli motivert til å gjøre det du gjør på en måte. Det er drivmusikk. Greien er at det begynner jævlig rolig også bygger det seg opp i BPM (beats per minutt). Det blir kjappere og kjappere for hver låt sånn at du blir mer og mer giret. Når du begynner på nytt igjen så er det litt som å komme til outroen.  

Utetrend lurer på om det er noen fete historier bak noen av låtene og det er det. Blant annet har tilfeldigheter, drømmer og nach påvirket albumet. Han velger å fortelle mer om det første sporet Virvelvind og favoritten Stjerner.

Virvelvind

Selim forteller at introsporet Virvelvind har en interessant inspirasjonskilde. Om det er underbevisstheten, Gud eller noe vet han ikke, men han fikk det man kan kalle en åpenbaring.

Uansett ka de siar

Naturlig kaos styrar

Eg lar den virvelvinden ta meg me

Slippar kontroll – svevar

Som en planet – levar

Sikkarhetsnette går rundt i ring

Kuttar det opp sånn, fin form

̶ Inspirasjonen til Virvelvind kom fra en drøm jeg hadde. For jeg var litt styrete og jeg prøvde å styre ting rundt meg. Det var min måte å føle at jeg hadde kontroll på ting. Det er jævlig ute! Så hadde jeg en drøm som forklarte det til meg, eller underbevisstheten eller Gud eller vetta faen.

̶ Jeg drømmer at jeg ser en stor virvelvind. Så begynner den å kaste rundt på biler og hus. Så tenker jeg helvete hvis den kommer bort hit. Idet jeg tenker det kommer den og tar meg. Jeg blir hevet rundt og får panikk. Eneste jeg tenker på er hvordan det blir å falle i bakken, på død og alt mulig py. Så får jeg en åpenbaring. Tenker at jeg har ingen kontroll. Så det er ikke vits å prøve å styre det. Idet jeg slipper taket så blir det jævlig digg å bli kastet rundt. Bare sånn oee.

«Så får eg en åpenbaring og tenker at eg har ingen kontroll.»

̶ Selve låten ble laget på typ veldig seint nachspiel. Det var jævlig god stemning. Han ene kompisen min som heter Vidar sovnet ganske tidlig så vi brukte snorkingen hans til bakgrunnen, så den går igjen i låten. Shout out til Dart! (Vidar Kysnes)

Stjerner

Stjerner er siste sporet og et eksempel på en låt der det blandes Trap elementer med eldre Boom Bap elementer. Det er også favorittlåten til Action. Han deler historien bak sangen, hvordan den ble tilfeldig til og er krystalliseringen av å finne tilbake etter tvil rundt egne vibber.

Vanskelig å finne veien ut av mørke tanker

Når du kommer ut kan du se at det e vakkert

Ikkje nokke stakkar motherfucka når eg snakkar

̶ Altså jeg elsker alle låtene på platen, men det er Stjerner som står nærmest hjertet mitt. For et par år siden begynte jeg å loke på hva jeg syns er fett. Ble usikker på min egen vibbe. Begynte å se meg rundt på hva andre gjør. Så fant jeg ut at jeg var helt på bærtur. Da låste jeg meg inn i studio i to år og prøvde å koke det ned til det som får meg til å vibrere og det jeg syns er jævlig fett. Stjerner er krystalliseringen av det. Den er noe jeg virkelig elsker.

«Stjerner e krystalliseringen. Den e noe eg virkelig elsker»

̶ Låten ble til fordi meg og en kompis hadde sykt lyst å lage musikk, så funket ikke monitorene. Vi fant et lite pc-høyttaler set-up og bare fuckit. Så lagde jeg og en som heter Robin Hoodie første utkast til beaten. Når vi hørte den senere på et annet anlegg så bare wow! Dette var jæla bra. Stor shout out til Robin Hoodie forresten! Jeg prøver å få tak i deg mann!  

I sammenheng med albumslippet kjøres det i gang en miniturne der han tar turen til Oslo og Trondheim før han kommer tilbake og spiller i Bergen 11.05 på Landmark. Det slippes også en musikkvideo til låten Ka E Dette, der video og låt er gjort i samarbeid med Obijan fra Fjorden Baby (Jan Eivind Bertelsen) og Wanglade$h (Sturle Kvilekval).

Altfor Go Form består av 10 låter. Fem er tidligere gitt ut som singler. Herunder er Svarte Penger, Goe Vibbar, Spar Meg, Fest / Rusproblem og Gangsta Ting. Andre halvpart er fem helt freshe låter; Virvelvind, I Grevens Tid, Lavt, Ka E Dette og Stjerner. Albumet gis ut på eget plateselskap: PNL Music. På platen gjester artister som Wanglade$h aka Sturle Kvilekval (vokalist Fjorden Baby!) og Jan Eivind Bertelsen (vokalist Obijan og trommis i Fjorden Baby!). En av beatsene er produsert av Petter Beyer (vokalist Kjært Barn / Freakshow).

Shoutout; Vidar Kysnes, LPeewee, Cato Lyngholm, Christian Festø, Diego Lopez, Ivar og Magne Thormodsæter, Petter Beyer, Robin Hoodie, WangLAde$h, Obijan, Flem, Nam, Dj I-vind, Hkon, Gabriela og Rafael Garrubo, Pietro, Nisju, Kieran Kolle, Brat Dule, Mads Oliver Øftshus, Nadja, Baby Eyez,  Lassn, Trollstøv, Romskip, Arian, FL3X, Verk, Ferdy Funk, Sigve aka Dinoslaur, Jokkis, Walter, Shakai, Havene, Maja Dzafic, Anders Hauge, SUPER-G, Isac, Hansa, Bikkja, Geir Svenson, Bjarne, Skostredet Familien, Kafeen, Ingrid, Razberry, Arman, Bergen Style Bombers, Miss Tati, Liliana, Dr. Pre, C-fau, Lund, Torbjørn, Rakel, Bergen Big Band, Low Key, Hazy, Kikkan, Amado, Trond Angelo, Klaus Perry, Joddski, Susann Hellenes, Hellien, Huldrid Ida, Vågard, Ludub, Girson, Dj Py, Smoge, TomTom, Sondre og Christian Melum, Kate, Yagdar, Nino, Dino, Zlatan, Slaven, Leo, Mikal, Rebekka, Daniel Nielsen, Biivibe, Espen Horne, Jonas V, Lars V, Hester V75, David Grytten, Oppstig, Stig Paa, Ingvild, Maren Badass, Petter Iversen, Niklas, Galexy, Viccen, Syv Fjell Bergsystem, John Olav, Nils, Jon Trygve, Jonjon, Sipho, Faen, Universets Skapende Energi, Moja familija Mutic i Hadzimujuic.

«Hvis eg har glømt noen er det enten fordi eg ba har glømt deg eller fordi eg ikkje liker deg»

Viser DSC03444.jpg

Foto: Nisju