Rom og tiki-vibes i byens nye utelivsgate

0

Bargruppen åpner i dag sitt nyeste konsept. Tiki-inspirerte Dark & Stormy i Kong Oskars gate. I samme gate har bargruppen Vinyl og Magda fra før. Bergens nye utelivsgate har fått en «fancy» bakhage. Her kan du nyte eksotiske drinker under sommersolen eller tilbringe tid innendørs, der det er like hyggelig. Store ananaser på veggene, bambus og soulmusikk sørger for en «laidback» atmosfære.

Skribent: Christine Hetland

Foto: Christine Hetland

Utetrend var innom Dark & Stormy for å sjekke ut det nye bartilskuddet i Kong Oskers gate. Interiøret var spennende og kan kalles «classy» Tiki. Fiskenett med ting hengene i taket og bambus på veggene er byttet ut med bambusdetaljer, ananastapet, og grønt tak. Det er en flytende overgang til bakhagen, som byr på mange sittegrupper, bålfat og lyslenker i taket. Vi satt oss ned og snakket med Marius Østby. Han startet med å fortelle om det historiske aspektet ved Tiki-fenomenet.

̶ Tiki-konseptet stammer fra depresjonen. De ville spre glede og hentet inspirasjon fra sydhavsøyer og Kariben. De brukte masse rom, hadde mye dekor på drinkene sine, kule krus og sugerør.

Hvilken atmosfære er det i en Tiki-bar?

̶ I en Tikibar er det en veldig tilbakelent og upretensiøs stemning. Du har kanskje på deg litt sånn tullete Hawaii skjorter. Det er veldig mye fiskegarn og ting og tang som henger fra taket. Det har vi tatt vekk og prøvd å lage vårt svar på en Tiki-bar.

Ananas på veggene er jo ganske tropisk?

̶ Ja ananastapeten, det er visst ganske inn i tiden. Vi hadde noen arkitekter her, som syntes det var veldig tøft. Sånne ting er litt ubevisst fra vår side. Vi har prøvd å få til en effekt ved å dra den store bakhagen litt inn.  For det er det som er diamanten her. Bakhagen, den ble dødsfin!

«Bakhagen, den ble dødsfin!»

Hvilke tanker har du rundt bakhagen?

̶ Vi føler litt på at hvis du skal på en uteservering i Bergen, tar du et valg.  Det er få steder jeg kan gå å få en skikkelig cocktail og sette meg ute. For eksempel, i dag er det kaldt ute, så da vil jeg sitte inne. Vi vil ikke at det valget skal ha så mye å si. Her er det slik at sitter du inne har du en god følelse og sitter du ute har du en annen god følelse, uten at det skal påvirke for mye.

Et bilde som inneholder bakke, bygning, person, stående

Beskrivelse som er generert med svært høy visshet

Sykt gode drinker & mengder med rom

Fokuset er sykt digge drinker og Dark & Stormy har ambisjoner om å «please» begge sider av baren. Det gjør de ved å servere faglig utfordrerne kvalitetscocktail i pene glass. Drinkene, i likhet med interiøret er hakket mer «classy» enn typisk Tiki.

̶ Når det blir sagt tropiske drinker til noen, så tenker man med en gang på Mojito eller Sex on the Beach. Det er kult det, men vi vil bringe kvaliteten til tiki-drinkene videre. Vi har tatt bort fyrverkeriet og gjort det mer «classy». Vi lager tilgjengelige drinker med tropiske smaker, som smaker digg, men hvis du vil lete er det sykt mye mer i bunn av drinkene, forteller Marius.

Marius forteller om det store utvalget de har av rom. Han har også et ønske også å åpne bergensernes øyne for spennvidden den allsidige sprittypen har.

̶ Siden vi har tatt utgangspunkt i Tiki-konseptet har vi et sinnsykt utvalg rom, som jeg mener er det «nye». Nesten helt objektivt. For de som er inne i spritmiljøet vet for eksempel at Whisky kommer til å gå på en smell snart, for de klarer ikke å produsere nok. Så folk begynt å få opp øynene for andre ting. Jeg tror at jeg klarer å «please» alle med en eller annen type rom. Det er et dødsfett verktøy, fortsetter Marius.

«Det er et dødsfett verktøy.»

̶ Signaturdrinken Dark`n Stormy er fra Bermuda. Den er enkel og superdigg. Laget av rom, lime og ingefærøl. En av de få drinkene i verden som faktisk er «trademarket». For å lage en ordentlig Dark`n Stormy må du bruke en viss type rom.

Et bilde som inneholder bord, sitter, kopp, mat

Beskrivelse som er generert med svært høy visshet

Hvis Marius skulle anbefalt en annen drink er det Mai Tai. Det er, «Kongen over Tiki-drinkene». Han forteller videre at de har en visjon om å heve nivået på cocktailscenen i Bergen.

̶ Ved å lage tilgjengelige drinker, som er litt mer spennende ønsker vi å ta det neste steget med å få opp cocktailscenen i Bergen. Det er en veldig bra cocktailscene fra før. Vi knuser Oslo veldig ofte i konkurranser og sånt, men det er rom for bergensere å oppdage veldig mye mer, sier Marius.

En annen visjonen er å være fullstendig bærekraftig. En Tiki-bar har vanligvis mye avfall i form av sitrus og annen frukt, som blir kastet. I stedet har Dark & Stormy valgt å bruke tørket frukt for å få ned matsvinnet. De tar visjonen seriøst, med seg på laget har de en egen gartner. Målet er å ha null matavfall og full resirkulering.