SOM Å KOMME HJEM

0

Det var litt som å komme hjem, sier bergensbaserte Josefin Winther, om det å skrive låter på norsk. Til høsten gir hun ut sitt femte album, men denne gangen på norsk.

Av: Trude Vaaga, Foto: Francisco Munoz

Selv om det melankolske fortsatt er en del av det musikalske formspråket, er det mye lys som preger livet og musikken nå. Tekstene hennes har også endret karakter, og ulike spørsmål til livet har fått større plass. Jeg opplever at jeg har lyktes i å ta et steg nærmere meg selv, forteller hun, og tror at dette er noe publikum vil legge merke til.

DET MELANKOLSKE PÅ LAG MED DET LYSE

I babyboken min har mamma og pappa skrevet «Josefin 1 år er melankolsk», forteller en lattermild Winther, og finner det tankevekkende at de allerede den gang kunne observere hennes melankolske sider.

Smerte har alltid vært en stor del av artistens indre og ytre liv. Og til tider har hun krysset over grensen til der smerte blir lidelse. Likevel ser hun på den mørke siden som mest konstruktivt og skapende. For det handler om en bestrebelse etter å komme til bunns i noe.

Når jeg sier mørke tenker jeg ikke bare smerte, men heller det mer skjulte i mennesker. Jeg tenker også på dypet i meg selv, forklarer Winther.

«Jeg elsker å jobbe i dette landskapet, og det føles totalt umiddelbart når de norske ordene kommer ut av munnen min. Helt nært. Rett foran meg. Det er godt»

Så er hun også glad for at den lyse siden har fått større plass i bevisstheten. Hun innser at det mørke og lyse spiller på lag og at de er ingenting uten hverandre.

«Jeg har jo bare så vidt begynt. På norsk er jeg en nybegynner, og det er en fantastisk følelse!»

For etter hvert som hun ble eldre har hun skjønt at livet har et enormt spenn i seg, og at det er veldig kontrastfylt. «Vinden blæs synna, og vinden blæs norda. Lyset og skuggen er syskjen på jorda.»  Jeg trenger begge deler og derfor har albumet blitt et uttrykk for et ønske å omfavne helheten, kontrasten og spennet, sier Winther.

«Mørke skal ikke fortrenge eller beseire det lyse. Det er godt å oppleve at de hører sammen, og at uten hverandre er de ingenting»

Litt om Josefin:

Allerede som 19-åring fikk Josefin platekontrakt og ga ut EP samme år. Hun har siden den gang gitt ut fire album, høstet strålende kritikker og gjort suksess som låtskriver, blant annet med Norges vinnerlåt i MGP 2014.

Som den garvede liveartisten hun er, har hun gjort seg kjent for å kunne gripe ethvert rom. Signaturen er intense liveopptredener, hvor hun rett som det er deler fra sine tanker og følelser. Dette gjør hun like gjerne med et smil om munnen som med en tåre i øyekroken.

GÅ IKKE GLIPP:

Fredag 14. juni kl 18.00 er det duket for Relaese Show på Hotel Norge. Med nytt band og en annerledes sceneproduksjon ligger alt til rette for en hudrispende konsertopplevelse. Akkurat slik vi kjenner henne, dog enda nærmere seg selv.

Link til arrangementet/fri inngang, trykk her!