Bjarte DePresno

0

Utetrend møtte på Bjarte DePresno før han gikk på scenen. Vi prater om musikken hans og er også de første som får vite når det nye albumet hans kommer ut. Depresno åpner seg for oss om et par vanskelige spørsmål som artisten selv har vært redd for å bruke eller blande inn i musikken, nemlig politisk engasjement. Vi prater om menneskeverd, abortloven, urettferdighet og følelser. Les hele intervjuet med han under.

Tekst: Sunniva G Sætre. Foto: Andreas H Grønner.

Du har jo nettopp sluppet albumet “Technicolor” med syv fantastiske sanger, men vi vil ha mer. Kommer det enda et album snart?

–      Det kommer et nytt album i høst, vet ikke hvor mye eg kan si men det kommer en låt nå i sommer. (Wide Awake ft Iris som kom ut 28/7/19) så enda en låt tidlig i høst, så kommer det nok et album snart, eller eg vet faktisk når det kommer. Fakk it eg sier det. Det kommer på bursdagen min, 3 oktober og det var planlagt nøye.

Gleder du deg til å slippe det nye albumet og hva kan vi forvente å høre?

-Gleder meg helt sykt mye, spesielt til den singelen som kommer. Så er det en låt som bare er den jæveligste låten på en veldig fin måte. Den låten grugleder eg meg til å slippe, blir helt nervøs bare å snakke om det. Altså, når vi spilte inn vokalen, tok vi sånn 6 takes og hver eneste gang begynte eg å grine. Du hører flere steder i låten at jeg bare sånn, knekker sammen, så eg gruer meg sykt mye til å spille den live. Men det er og ekte å det er veldig fint så jeg gleder meg til å slippe den også.

Hvorfor er den låten så vanskelig, hva ligger bak?

–       Altså, det er bruddet mellom meg og exn for ett år og en måned siden. “Ikkje at eg teller” sier han og små ler litt. Han fortsetter: Musikk er jo terapi på både godt og vondt, for min del hvertfall. Eg skriver jo om alle mulige følelser eg har. Det blir en verden av kontraster, men det er fortsatt meg.

Sangene dine er jo full i følelser som andre gjerne kjenner seg igjen i. Hva er det beste komplimentet du har fått til nå om musikken din?

–       Oi sier han å tenker litt. Det var en som ikke sa noen ting i det hele tatt. Tror dette var i Stavanger, så kommer det en fyr bort til meg og vi gikk inn for en klem, vi stod der i hva som føltes som to minutter. Så begynte han og grine så begynte eg å grine, så stod vi der bare og klemte hverandre og det var så sykt fint. Eg aner ikke hva det var, eg bare merket at eg hadde hjulpet han og han hjalp meg. Det ble et sykt fint øyeblikk.

Blir du ofte gjenkjent på gaten av fans?

–       Det hender at det skjer her og der, på festivaler og blant annet. Det rareste er når det skjer utenfor Norge. Eg har blitt stoppet i London et par ganger, det er sykt hyggelig. Folk må jo bare komme bort, det er jo bare døds hyggelig for meg å vite at folk er fans.

Så du har ingenting imot å bli stoppet på gaten?

–        Det er bare hyggelig, altså har eg en dårlig dag så blir eg nok sur og tenker fuck off men hvis eg smiler så bare kom bort, eg elsker mennesker.

Du har jo blitt ganske stor i musikkbransjen, både nasjonalt og internasjonalt. Har du vurdert å flytte fra Bergen for karrieren i fremtiden?

–       Det er en evigvarende diskusjon. Det finnes ikke noe ordentlig svar på det. Altså Bergen er en fantastisk musikk by, det skjer akkurat nok. Men det skjer akkurat nok, det skjer ikke for mye og av og til hadde eg trengt at det skjedde for mye. Men på samme tid, så lenge eg reiser nok og fortsetter slik eg har gjort de siste årene og får inspirasjon gjennom det. Så lenge eg føler eg klarer å være den beste versjonen av meg sjøl i Bergen så tror eg at eg fortsatt blir boende her. Altså eg elsker jo Bergen, det er den beste byen sier han med et stort smil. 

Det er godt nytt for Bergen men uansett ville vi støttet deg om du flyttet herfra. Vi er dog kjent for å være veldig pratriotisk av oss, det er nesten helt jævelig. 

–       Ja vi er helt jævelig faktisk. Apropo, patriotisme og Bergen. Første gangen eg spilte i Oslo så varmet eg opp for Aurora. Det er ingen som vet kem eg e, eg spiller en låt og det første eg sier når eg kommer på scenen er : Fakk Oslo, Bergen er best. No har det blitt sånn, running gag at når eg e i Oslo så må eg si det. Vet ikke om alle liker det så godt men eg synes det er tidi sier han og flirer litt. 

Hvor kan fansen treffe deg i Bergen, hvor går du ut?

–       Eg pleide jo å jobbe på Landmark så går mye ut der, er veldig fan av silent disco også ellers går jeg ofte bare på barer og preiker piss. Men eg er og veldig glad i å danse, er definitivt en danseløve og jeg danser til alt, hva som helst. Har jeg drukket tre øl så trenger eg ikke musikk en gang da er det bare «no skal vi danse» men er det en låt som virkelig får meg til å danse så er det “Party In The Usa” av Miley Cyrus. Beste fakkings låten, den er helt nydelig sier han og gliser. 

Vi preiker en stund til og hele intervjuet er litt som å snakke med en gammel venn. Depresno er sjarmerende med en herlig og smittsom latter. Artisten er veldig åpen og ærlig om alle følelser og tanker han har hvilket gjør hele intervjuet en ren glede. Videre spurte vi om han hadde noe han hadde lyst å snakke om, noe som opptar ham personlig. 

 Er det noe har lyst å snakke om, som opptar deg personlig?

–       Ja, altså eg synes det er helt jævelig at abortloven har gått igjennom, hvis vi først skal snakke om noe. Eg synes det er helt jævelig trist at vi har folk i makt som er mer opptatt av å beholde makten enn å faktisk gjøre noen bra. Det er så jævelig trist.

Det er og sykt mange på sosiale medier som har tatt den Notre-Dame og Sudan sammenligningen. Altså Notre-dame er et viktig monument ja, men det er helt latterlig at vi setter menneskeliv under det. Uansett hvilken rase, religion eller landsdel, uansett hva så er det helt sykt at de behandler de på en helt annen måte enn en fakkings bygning som ingen bryr seg om. 

Er du politisk aktiv?

–       Eg er ikke aktiv i et parti, men eg er jo født og oppvokst i et hjem som er veldig inkluderende og aksepterende. Eg er enebarn men eg har to halvsøsken som er 15 og 16 år eldre enn meg, så har eg tjue fostersøsken. Så eg har vokst opp i et hjem som har vært veldig aksepterende og imøtekommende. Dette er mennesker fra hele verden, eg har søsken fra alle verdensdeler så med en gang noe sånt skjer så blir jeg veldig engasjert. Det er jo og fordi eg vokst opp med en forståelse for sånne ting og fått det litt pushet på meg av mine foreldre, heldigvis. Blir bare veldig sint når slik urettferdighet skjer.

–        Har du noensinne tenkt på å involvere dette, altså politikken i musikken din?

–       Det er jævelig vanskelig bare, det er så vanskelig og skrive en politisk låt som føles ekte og ikke blir for mye. Kanskje eg bare må prøve hardere, eg tror det er noe eg er litt redd for å gjøre og derfor ikke gjør det så mye. Politikk er en farlig ting å diskutere i plenum på verdensbasis.

 Det sier vi oss enig i og takker for praten. Det er godt at vi har samfunnsengasjerte artister som ikke er redd for å dele disse tankene og snakke om litt vanskelige ting. Vi gleder oss til 3 oktober når det nye albumet til Bjarte DePresno kommer ut og oppfordrer alle til å gi ham den beste bursdagsgaven, nemlig å kjøpe albumet.