Bergens nye felles leilighet, Salong!

0

20. Juli lanserte Bargruppen sin nysatsing i vågsbunnen, Salong. Selv beskriver de baren som «Bergens største leilighet». Vi i Utetrend har testet den påstanden og deler her vår dom, og I samme slengen hører vi med barsjef Simon Selvik om hvordan lanseringen har gått.

Skribent og Foto: Andreas Gjøsæther

Klokken nærmer seg ti denne lørdagskvelden. Veien bærer nedover Korskirkeallmenningen før gruppen vår trer ut på brosteinen i Kong Oscars Gate, hvor Bargruppen har satt sitt preg de siste årene. Lokalet ligger vegg i vegg med Magda, og det første jeg legger merke til ved toppen av den vidstrakte trappen er at selve baren er innredet som et alminnelig kjøkken.

«Kjøkkenfesten er jo alltid den du ender opp med å trives best på. Det er kanskje noen som setter på litt rock n’ roll som passer bedre på kjøkkenet enn i stuen der folk vil danse. Samtidig er det jo også slik at det er på kjøkkenet du får det beste; den beste ølen, det beste glasset vin», sier Simon Selvik. Han er medeier i Bargruppen og driver Salong. 

Det har siden lanseringen av No Stress i Hollendergaten vært diskusjoner innad i Bargruppen om hvordan best å fange denne flyktige kjøkkenstemningen. Salongen som gir sitt navn til utestedet er plassert på venstre side i lokalet, like ved kjøkkenet. Eller baren, da. 

Blant mellombrune tosetere står bord i mørkt tre, og henslengt på hver av dem er en meny hvor hver av drinkene presenteres med glimt i øyet. En stemningssettende tekst introduserer den besøkende for begreper som «salongberuset» og «salongradikaler». En i følget mitt utbasunerer at det i ordboken burde være bilde av meg ved siden av det sistnevnte begrepet. 

Menyen har også et nyttig smakskart for dem som er usikre på hva de ønsker seg. Spesielt anbefalt i baren er «Tea and Biscuits», og jeg får selv smaken for en frisk og god drink med habanero-chili. For Selvik er det derimot vanskeligere å velge.

«Jeg er veldig begeistret for å kunne servere Bellini», sier han. «Det er en lavalkohol-drink med prosecco og ferskenpuré. Det høres kanskje enkelt ut, men det er vanskelig å få fatt i ordentlig fersken!» Han anbefaler også deres egen tvist på klassikeren «old fashioned». «Tropical Old Fashioned» tilbredes nemlig med en iskule av kokosvann, lime og ananas som da oppløses i drinken. «Vi har fått mye positiv tilbakemelding på den.»

I den andre enden av lokalet spiller en gruppe unge mennesker biljard. Og det renner mennesker opp og ned en trapp til loftsetasjen som er innredet med enda flere sofagrupper og biljardbord. Selvik er kry over barens estetikk: «Vi er så fornøyd med at biljardbordene ser ut som at de like gjerne kunne stått i en offisersklubb for 100 år siden, som i en nyåpnet bar.»

Noe av det første man merker er det varme lyset som omhyller hele lokalet. Solen er i ferd med å gå ned denne sommerkvelden, og det gjør godt å sitte inne i ro og mak mens øltørste mennesker slentrer gatelangs utenfor. 

Bokhyller fra vegg til vegg setter sitt preg på Salong, og de er fulle av motsetninger. Jeg ser bind av Norge i Krig side om side med Kattekrigerne. I hver sofagruppe sitter mennesker som er like mangfoldige. 

«Det er jo ikke sånn at vi har satset på ett klientell, men en stemning som ikke nødvendigvis er den travleste nattklubbstemningen», sier Selvik. «Det beste er jo når man kan treffe bredt – at ikke det er én gruppe som eier stedet. Vi vil jo at alle skal kunne være der ved siden av hverandre, uten at det skal være kjipt å være litt voksen eller litt ung.» Salong fyller nemlig en nisje som er ulik det gaten ellers har å tilby, om det nå er Bargruppens tikibar Dark & Stormy, eller platebaren deres Vinyl.

Det har vært en forrykende lansering for Bargruppen. «Spesielt første helgen fikk vi veldig god respons – og så gikk vi rett inn i Tall Ships Races,» begynner Selvik. Det er å forvente at det må ryddes og justeres litt de første par dagene etter at et utested har åpnet, men det ble visst ikke mye tid til overs for gjengen på Salong denne første tiden.

«Det var så travelt på mandag og tirsdag at vi fikk en ordentlig ‘flying start’ før vi gikk inn i godværet med 25-30 grader», sier Selvik. Han virker fornøyd med lanseringen. «Det ser ut som at alle som kommer, trives her – og de som ikke gjør det skjønner det nødvendigvis ganske fort!»

En salong kan være så mangt, og det potensialet er for oss helt påfallende med denne nysatsingen. Selv om de har et utvalg øl og vin, mener jeg at det er drinkene som er hovedattraksjonen. De ligger i det vanlige prissjiktet for Bargruppen, altså litt over hundrelappen. For dem som ønsker det fins også snacks og et utvalg alkoholfrie drinker som holder høy standard. 

I løpet av kvelden bærer det videre til en av Bargruppens andre utesteder i Kong Oscars Gate, og det blir klart for oss at langs denne brosteinsbelagte gaten besørges mange av de flotte opplevelsene man kan ha i Bergen. 

«For Salong handler det rett og slett om å finne hjertet til Bergensere. Vi skal stå der, vise oss fra vår beste side hver dag og ta vare på alle som kommer gjennom døren», konkluderer Selvik. Selv gleder jeg meg til enda flere samtaler over friske drinker i Bargruppens Salong. Signert, en salongradikaler.