En fitte er en fitte – We are all different!

0

Det handler om en kroppsdel, en man gjerne ikke viser til hvem som helst. En kroppsdel som kommer i alle forskjellige fasonger og farger, med og uten hår, stor og liten, lang og tykk, nemlig vulvaen! Bedre kjent som vagina, det kvinnelige kjønnsorganet. Vi skal møte gründerene bak VAGPWR!

Gjesteinnlegg

Hva er VAGPWR?

På et kontor i Bergen sitter et par som driver nettbutikken vagpwr.com, nemlig Emilie og Petter. Hensikten med VAGPWR er å fremme at vi alle er skapt forskjellig. Et enkelt men betydningsfullt budskap, som trenger mer fokus i dagens samfunn. Kroppspresset som både jenter, gutter, kvinner og menn opplever i dag, har ført til et urealistisk bilde av hvordan kroppen skal eller bør se ut. VAGPWR fokuserer hovedsakelig på å fremme forskjellen blant kvinners underliv. Det mange ikke vet er at mangfoldet blant vulvaer er mye større enn det som er allment kjent, og merket VAGPWR (VAGINA POWER), har som mål å bringe akkurat dette frem i lyset.

Emilie Becker – Eier og Gründer bak VAGPWR

Hvor kom ideen om VAGPWR fra?

Alt startet da Emilie skulle ta Master i visuell kommunikasjon i England. Oppgaven var å trekke en form og skrive ned det første man kom på når man så formen (hun fikk en trekant). Hårete vulva og en truse var det første som dukket opp i hode til Emilie, hun ble skeptisk på om dette var noe å undersøke, men etter litt bestemte hun seg for å gå i dybden om nakenhet i kunst. Etter å ha sett dokumentaren ‘’The Perfect Vagina’’ (av Lisa Rogers) hvor unge kvinner opererte underlivet sitt fordi de trodde deres så annerledes ut, bestemte Emilie seg for å lage en bok for å vise at kvinnens kjønnsorgan ikke er så like som alle tror.

Masteroppgaven handlet om vulvaen og dens utseende, hva intimkirurgi er og gjør. Målet med oppgaven var å fremme bevissthet og aksept, vise mangfold og at alle vulvaer er forskjellige. 

Vi lever nemlig i en tid hvor det er et utrolig stort fokus og press på utseende og kropp. For mange Jenter og kvinner er utseende på vulvaen en kilde til usikkerhet, og antall unge jenter som får intim kirurgi øker stadig. Emilie ville bruke kunst til å øke bevisstheten rundt emnet og få jenter til å omfavne og elske sine forskjeller.

Hvordan gikk du frem?

Dette gjorde hun ved å produsere 30 forskjellige vulvaer, laget ved bruk av papir, silketrykk, tyll, stoff og tegning. Alt dette resulterte i den rosa boken ‘’Perfection’’.

I tillegg til illustrasjoner inneholder boken sitater fra jenter og kvinner som forteller hva de synes om vulvaen sin. 

Under Masteren jobbet Emilie med hvordan hun kunne spre budskapet videre. Hun lagde en t-skjorte med vulva trykk først for gøy, for å gjøre temaet underliv mindre tabu å snakke om. Så kom ideen om å selge den rundt i verden for å spre budskapet om at Ei fitte er ei fitte. Direkte oversatt til Engelsk tar ikke slagordet seg like bra ut. Det får dobbelt betydning og noen vil garantert bli fornærmet. Så i stedet for «Á cunt is a cunt» eller «Á pussy is a pussy» valgte de «We are all different» for å nå ut til det internasjonale marked. Nå befinner den seg i 15 forskjellige land og nærmere 700 personer eier nå VAGPWR´s VAG-TEE. 

Det som fanget oppmerksomheten mest med dette temaet var at unge jenter og kvinner ville forandre vulvaen sin slik at den så mindre og ”ryddigere” ut, uten egentlig å vite om de var annerledes. Det å skulle operere på noe som er så dyrebart og på en kroppsdel bare et fåtall vil se, syns hun var både forvirrende og interessant.

Det tok ikke lang tid før hun fant ut at mangel på informasjon om vårt eget kjønnsorgan er en av faktorene som spiller inn på at vi tror vi ser annerledes ut der nede. Hun fant ut at det er få beskrivelser av det kvinnelige kjønnsorganet i medisinsk litteratur- i motsetning til det mannlige kjønnsorganet som har fått mye oppmerksomhet og er allment tilgjengelig med målinger som ble publisert så tidlig som 1899. Hun fant et fåtall rapporter om klitorisens størrelse og vagina lengde. Men lite informasjon om kjønnslepper og farger på kjønnsorganet.

Årsakene for at jenter og kvinner opererer kjønnsleppene er hovedsakelig funksjonelle. De fleste kvinner som undergår slike operasjoner har fysiske plager, for eksempel ubehag under aktiviteter, eller ved bruk av tettsittende klær som kan føre til ømhet og smerter. For noen kan problemene også være estetiske. 

Hensikten med prosjektet

Hensikten med VAGPWR prosjektet er ikke at Emilie skal fortelle folk hva som er rett og galt av intimkirurgi, om man skal gjøre det eller ikke, men for å opplyse at det er noe som skjer og at det kanskje finnes andre grep som kan gjøres i stedet. Særlig hvis det er av estetiske grunner som går utover psyken. Emilie prøver å opplyse ved å vise forskjellige vulvaer, målet er at folk skal se og forstå at de ikke er unormale. 

Hva annet har du gjort?

I boken «Femihelse«, utgitt i 2019 av Sigrun Stenseth og Helene Svabø, fikk Emilie gleden av å skrive introduksjonen til kapitelet som handler om vulvaen. Femihelse som også er en podcast der overnevnte forfattere tar for seg kvinnehelse fra A-Å, delte ut en Gullvagina til Emilie på vegne av Asan i mai 2019.

 «Hun får en Gullvagina fordi hun gjør oss bevisst på at alle vaginaer er unike og vakre på en gøy og kreativ måte #VAGPWR». 

Hun har også hvert innom tv-programmet Helsesista, der hun snakket om budskapet prosjektet VAGPWR prøver å få frem. Det skulle ikke mer til enn litt oppmerksomhet i media før ideen om å utvide VAGPWR prosjektet kom til livet.

Petter Tvedt – Samboer og Partner i VAGPWR. Illustrasjon – Emilie Becker

Sammen med samboeren driver hun nå VAGPWR AS og jobber med å fremme nettopp det at vi alle er forskjellig og en fitte er en fitte. De vil putte VAGPWR på kartet, og med 15 land i lomma har de en del land igjen. I tillegg til t-skjorter selger de hoodies og collegegensere, handlenett og plakater. Stickers, buttons, og selvfølgelig den rosa boken «Perfection». Alle illustrasjoner er laget av Emilie og hvert plagg er håndtrykket av VAGPWR teamet. Dermed er ingen plagg helt like, akkurat som vulvaen er de unik. På sikt er målet å kunne produsere egne VAGPWR klær fra bunn og utvide produkt utvalget med spennende og utfordrende illustrasjoner som kan skape debatt rundt tabubelagte tema om kropp og helse. 

De har troen på at prosjektet kan bidra til å fjerne stigma rundt de edle deler for både kvinner og menn. Nå trenger de hjelp til å spre budskapet videre og håper at alle som leser dette kjøper en VAG-TEE de stolt kan gå med.

Link til nettside: https://www.vagpwr.com/

Facebook: https://www.facebook.com/vagpwr/

Instagram: https://www.instagram/vagpwrbybecker