La Taqueria – Ekte taco til folket!

0

Klokken er fem, men det er allerede mørkt ute. Dørene på kontorlokalene til TWR, rett ved Tinghuset, åpner seg. Jeg skal intervjue min egen redaktør om den nye restauranten han skal åpne med en gruppe kompiser. Gründer, filmskaper og taco-entusiast, Marius Prestøy er klar, men tydelig sliten også. Vi setter oss ned med en full kopp kaffe. I det vi begynner å snakke om mat, drikke og nye lokaler, derimot, våkner vi begge og alt jeg har lyst på nå er egentlig taco. La Taqueria sin taco!

Av: Sunniva G. Sætre

Jeg prøver beskjedent å nevne innledningsvis at det er en veldig god ide å gi Utetrend-ansatte rabatter på maten. Marius smiler. Det er tross alt vanskelig og la være å spørre når vi snakker om fruktig-marinert kjøtt, egen salsa og nystekte churros. Én ting er i hvertfall sikkert, du kommer ikke lengre bort fra den fornorskede fredagstacoen enn akkurat dette.

F.V. – Marius, Amanda, Angel og Torbjørn.

Historien startet i Sogn og Fjordane i 2014, under festivalen Malakoff, hvor Åsanegutten Marius traff Torbjørn Vereide, en venn av en venn. På dette tidspunktet hadde Marius allerede et brennende ønske om å lage autentisk taco i Bergen, ettersom det ikke fantes noen ordentlige Mexicanske sjapper her i byen. Torbjørn eide passende nok en foodtruck som het Tacoway, som for øvrig var en meget populær attraksjon på festivalen. Ved synet av køen som flokket seg, dukket det opp en idé i Marius sitt hode. Etter et par øl og en ambisiøs samtale ble guttaboys enige om å flytte foodtrucken til Bergen.

Etter annonseringen av ankomsten til byen fikk Marius og Torbjørn raskt kontakt med kokkene Angel og Glenn, som også ønsket å bli med på eventyret. Dette førte også til oppdagelsen av en ekte Mexicansk meny, inspirert på familieoppskriftene til Angel fra Mexico. Noe spennende var definitivt på gang og kun et par dager senere laget de offisielt autentisk taco, på Bergensk jord.

F.V – Marius, Torbjørn og Angel

Etter hvert fikk gjengen også kontakt med Åsane Storsenter, som var lokasjonen hvor de stod og solgte mat fra trucken i nærmere to år. Bergen sentrum var derimot uaktuelt. Byen var tydeligvis ikke klar for street-food, og det nærmeste de kom å få noe form for gjennomslag, var på fisketorget på 17. Mai. 

Men, uansett hvor man evt. har en foodtruck, så er det likevel en tricky bransje. Etterhvert skjønte Tacoway-gjengen at markedet ikke var optimalt i Åsane i lengden, og de dro som en konsekvens tilbake til diverse festivaler for å tjene penger. På slutten av sommeren 2015 skulle dog lykken snu. Det var da guttene signerte sin første leieavtale i Vetrlidsallmenningen, rett nedenfor Fløybanen. Offisielt hadde Bergen fått sitt første Mexicanske tacokjøkken, nemlig La Taqueria. 

Kjøkkenet var lite og ble omtalt av BA som “et hull i veggen, som hørte på hip-hop og lagde digg taco”. Åpningen ble en stor suksess og folket var unektelig takknemlig for den nye nisje-sjappen. La Taqueria hadde blant annet gjesteinnslag fra restauranten Bare Vestland, hvor de solgte sei- og lammetaco. Kort sagt, “hullet i veggen” var det en gøy greie, med lojale kunder som elsket maten. 

F.V – Glenn og Marius – Med BT sin kåring

2017, “enden er nær”. Til tross for en rekke stamkunder, popularitet hos både folket, pressen og  aksept fra kokkekretsene i Bergen, så kom dessverre dårlige tider. Etter fire år med taco til folket greide de ikke i 2018 å redde inn igjen tapet fra en dårlig vinter og La Taqueria ble dessverre lagt på is.

Inntil nå…

“Jeg har hele tiden tenkt i etterkant, at ingenting er over før du ikke har lyst å gjøre det lengre. Jeg har alltid hatt lyst til at La Taqueria skulle eksistere, men jeg var ikke så giret på å ta den tunge veien igjen med foodtruck og et lite kjøkken. Hvis det skulle gjøres på nytt, så ville jeg gjøre det større!” – Marius Prestøy

F.V – Marius og Mahdi

Det var i 2019 aktøren Mahdi Salehi inn i bildet. Han er eier av leveringstjenesten Home On Time, som tidligere transporterte La Taqueria hjem til folk (noe som helt klart var et av de bestselgende produktene). I sommer ble Mahdi og Marius enige om å lete etter lokaler i Bergen, og med litt flaks, gode bekjentskaper og tidligere fans av tacoen ble kontrakten signert på Engen 8. Også kjent som de gamle lokalene til baren “The Tasting Room”. Lanseringen skulle skje i Januar 2020, etter at julehysteriet hadde lagt seg.

Med seg på laget har de flere tidligere ansatte som hoppet på sjansen for å jobbe på La Taqueria igjen, blant annet lillebror Krister Prestøy, som også er veldig glad i taco. Det er nok noe som ligger i familien! Krister vil nå fungere som driftsansvarlig på kjøkkenet, sammen med tidligere kollegaer Fidel og Adrian. 

Responsen fra Bergenserne har vært overveldende. Det har vært direkte lovprisning i kommentarfeltene og kjærligheten for maten som brått forsvant har vært ekstrem. 

Det er ikke så rart at folk er giret, da tacoen til La Taqueria er langt mer autentisk enn noe annet man finner i byen. Marinaden de bruker er med både ananas- og appelsinjuice, samt en helt spesiell krydderblanding som gir kjøttet en fruktigere smak. Samtidig er salsaen deres hjemmelaget og basert på to ulike typer chilli som komplimenterer hverandre. Én røykt og én spicy. Med andre ord: nam!

“You need more salt, you need more lemon” Angel

Syrlig er det! Så syrlig og derfor så herlig. Tacoen serveres med syltet rødløk/sitron, samt guacamole med lime og salt, og for å balansere all denne magien kommer de ostegratinerte tortillaene inn. Osten de bruker er mozarella og den er unektelig viktig for å heve hele inntrykket av hvordan en taco skal, og burde smake.

Al Pastor

Misjonen for den nye den nyåpnede La Taqueria er at det skal være et sosialt og gøy sted å være, med samme mat som før, komplimentert med alkohol, fest og morro, sier Marius. Kort sagt: ”Mi casa es su casa”. 

Restaurantdelen vil være i underetasjen, hvor folk kan sitte seg ned, slappe av og ta med både familie og venner. Samtidig vil det være en fast-track meny, for de som ønsker “taco-to-go”. For festfolket og nattarbeidere vil det også være nattmat i helgene, hvor sjappen holdes åpen til kl. 04.00. Kort sagt: “for oss som vil ha litt kvalitet til kvelds”. Dette er selvsagt en gladnyhet for de som er noe lei den klassiske nattmaten som eksisterer nå.

Det blir også hjemlevering via Home On Time, for de av oss som ikke klarer å komme oss ut av sofaen, eller de som evt. trenger catering til et selskap. La Taqueria skal med andre ord kunne stille med ekte taco til folket, “nesten når som helst, nesten hvor som helst”!

F.V – Fidel og Krister

Sammen med ekte taco på Meksikansk vis kan man ikke unngå å ha god drikke. Her blir det egne signatur drinker som baserer seg på ingrediensene i maten. Mye av blandevannet til drinkene vil ligge i slushmaskiner fra før av, så her er mulighet til å både lage alkoholfrie mocktails, samt ikke minst slush til barna. 

Til dessert finner vi churros og sundae-is. Her kan man velge om man vil bestille det hver for seg eller ta hele pakken sammen. Churros er en klassisk Meksikansk dessert og passer perfekt med merkevaren. 

Eventyret startet altså i Sogn og Fjordane, og fortsetter nå i Bergen. Større og bedre med de samme Mexicanske røttene som før. Taco og noe godt i glasset, ja takk!

F.V. – Marius, Fidel og Krister

Vi ses 20. Januar 2020 under åpningen på Engen 8.

Se mer info om åpningen på Facebook: La Taqueria – Åpningen