Festspillene anno 2020?

0

Festspillene i Bergen, anno 2020 – En veldig alternativ utgave, men kanskje mer nyskapende enn noensinne?

Av Andreas Enehaug

#Sponset

Fuglene kvitrer, solen gløtter stadig oftere frem og det er en ny vår i Bergen. Til tross for at både byen, landet og hele resten av verden er midt i en global pandemi som har snudd våre liv totalt på hodet, så er det viktig å holde fast ved de tradisjonene vi kan. 

Ett av de flotteste og mest ikoniske arrangementene vi har her til lands er Festspillene i Bergen. Denne feiringen av kulturlivet som vanligvis trekker både kunstnere og publikum fra fjern og nær, skal også i år avholdes. Akkurat som det har gjort hvert år siden åpningen i 1953. 

Den største forskjellen fra tidligere år er at arrangørene har vært nødt til å tenke alternativt på grunn av den ekstraordinære situasjonen vi per dags dato befinner oss i. Samtidig skal det nevnes at det etter sigende aldri var aktuelt å kansellere årets utgave.

Festspilldirektør Anders Beyer har sagt at «én av Festspillene i Bergens største oppgaver er å ta vare på arvesølvet innen musikk, kunst og kultur”. 

Dette vil de fortsette med, i motsetning til en rekke arrangører rundt omkring i verden, som har kansellert sine forestillinger. 

Anders Bayer, foto: Hans Jørgen Brun

Hvordan vil det fungere?

Programmet er naturlig nok noe mer begrenset i år enn til vanlig, men 2020-utgaven av Festspillene i Bergen er kanskje den mest nyskapende på lenge. Nettopp fordi de har måttet angripe formatet på en annen måte og derav har kastet seg på streaming-bølgen. Altså enkelt og greit å vise alt på nett.

Vi som publikum hadde naturligvis ideelt sett foretrukket å fysisk være tilstede på de forskjellige arenaene, men når det nåværende verdensbildet ikke tillater det, så er det digitale plattformer som er nøkkelen til suksess. 

Alle konsertene og forestillingene under årets Festspill vises gratis på www.fib.no, og spilles inn uten publikum. Fordelen med dette oppsettet er at du kan faktisk få med deg alt, uansett hvor du er i verden. 

Vi har allerede sett at en rekke artister som har streamet sine opptredener siden utbruddet av Covid-19, har til tross for tomme konsertsaler nådd ut til flere publikummere enn noensinne. Spredningen og engasjementet på nett har vært enorm, og den naturlige rekrutteringen av nye tilhengere har derav vært utelukkende positiv.

Eldbjørg Hemsing,  foto: Nikolaj Lund

Program

Årets Festspill i Bergen sparker i gang den 20.mai kl. 20:30 med en storslått åpningskonsert fra Grieghallen. 

I tillegg til velvalgte ord fra både Dronning Sonja, Kronprins Haakon, statsminister Erna Solberg og ordfører Marte Mjør Persen, så skal blant annet Bergen Filharmoniske Orkester spille, samt Einar Selvik fra Wardrunas, pianist Leif Ove Andsnes og fiolinistene Eldbjørg Hemsing og Guro Kleven.

Dere kan se konserten både på NRK, www.bt.no, samt Festspillene sin Facebook-side og nettside: www.fib.no. 

«Konsertbillettene», altså din plass hjemme i sofaen foran din valgte digitale plattform, er gratis, så det er bare å slå seg til rette foran skjermen. 

Einar Selvik, foto: Kim Öhrling

Høydepunkter

I løpet av Festspillene i Bergen sin spilleperiode (20.mai til 3.juni) er det en rekke oppsetninger som er verdt å få med seg. Vi nevner noen av dem her, men oppfordrer dere til å sjekke Festspillene i Bergen sine nettsider for mer utfyllende dekning. 

Allerede torsdag 21.mai kl.21:00 står den mytiske komponisten Einar Selvik på scenen i Håkonshallen.

Mannen som i Festspill-programmet defineres som en «Nordisk nasjonalskatt» og blant annet er hovedmannen bak konstellasjonen Wardruna, fremfører altså et lydbilde som strekker seg over århundrer. Her snakker vi om gammelnorske, viking-aktige produksjoner, formidlet gjennom lyrikk og unike instrumenter som kraviklyre, tagelharpe og bukkehorn.

Om ingen av de nevnte instrumentene ringer noen bjeller i hukommelsen deres, så oppfordrer vi til å se for dere lyden av den populære Amerikanske HBO-serien «Vikings», som Selvik selv faktisk har bidratt med musikk til. 

Mathias Eick, foto: Colin Eick

Mathias Eick

På fredag 22.mai kl.21:00 presenterer Nattjazzen én av Norges fremste trompetister, Mathias Eick, og hans hyllest til det legendariske Miles Davis-albumet «Kind of Blue». Det blir kort sagt «Kind of Eick, Kind of Blue». Vi gleder oss til denne perlen!

På Søndag 24.mai kl.21:15 fremføres Griegs pianokonsert i a-moll, ofte referert til som Festspillenes signaturverk. I år er det den Islandske pianisten Víkingur Ólafsson som sammen med Bergen Filharmoniske Orkester skal fremføre mesterverket, fra Reykjavik! 

På grunn av reiserestriksjoner vil Ólafsson, som nylig ble beskrevet av den britiske avisen The Telegraph som «the new superstar of classical piano», altså spille live fra sin hjemby i tett samarbeid med sjefsdirigent Edward Gardner og orkesteret som skal sitte i Grieghallen.

Bjørn Tomren, foto: Nina Djærff

Bjørn Tomren

Tirsdag 26.mai kl. 21:00 vil en jodlende multikunstner vise nye, mørkere sider. 

Én av landets mest allsidige musikere, Bjørn Tomren, kjent fra blant annet sin begynnelse i polka- og jodleduoen Polkabjørn & Kleine Heine, har siden den gang vært innom en rekke sjangre og prosjekter. 

I fleng nevner vi strupesang, salmesang, Americana og punk. 

I 2019 slapp Bjørn sitt første album under eget navn, og det er nettopp dette materialet årets festspillkonsert baserer seg på. Den hyllede platen heter «Bad Science Fiction» og dette må jo bare bli gøy! 

Les mer om Bjørn Tomren her – https://www.utetrend.no/2020/05/bjorn-tomren/

This Evening’s Performance Has Not Been Cancelled!

Et arrangement som potensielt blir både veldig spennende og litt underlig er «This Evening’s Performance Has Not Been Cancelled». Både søndag 31.mai og tirsdag 2.juni kl.19.30 vil man kunne nyte «Teatrofonen», en lyttetjeneste som oppstod på slutten av 1800-tallet. 

Konseptet går ut på at du ringer et nummer og får høre opera, og historier om opera i en forestilling hvor du selv inviteres med inn. Et telefonsenter kobler deg som publikum til operaselskaper over hele Europa. Alt du har å gjøre er å taste et nummer. Da får du snakke med en sanger, regissør, kostymedesigner eller en annen person knyttet til den avlyste forestillingen som skulle funnet sted, men ble avlyst pga Covid-19. 

Den som ringer har også muligheten til å koble seg videre og lytte til en arie, eller snakke med en person fra et annet operahus. Sjekk det ut! Kanskje det er din greie?

Konklusjon

Festspillene anno 2020 blir altså en veldig annerledes opplevelse, for både aktører, arrangører og publikum, men vi hyller at festspilldirektør Anders Beyer og hans trofaste team gjennom nytenkning og entusiasme har greid å arrangere den stolte tradisjonen også i år.

Dette er gratis, gøy, næring for en sulteforet sjel og viktig for kulturlivet! Vi sees på nett!

Sjekk ut Festspillene sine nettsider, www.fib.no for mer informasjon om alle arrangementene.