Nattraid med Behold Bergen

0

Fredag natt til Lørdag, var vi i Utetrend sammen med Behold Bergen, med på å lage plakater og raide Bergen by, med teip og plakater med det skumle budskap om at diverse kjeder skal åpne på våre kjære lokal butikker. 

Skrevet og foto av Marius Prestøy

Vi møter opp på Bergen Works kl 20.30. Her blir jeg tatt imot av to trivelige damer som har reist hele veien fra Oslo, og hjem til Bergen på egen lomme for å støtte lokale butikker i Bergen. Når vi kommer inn i lokalet ser jeg en haug med skilt, alt i fra “her åpner McDonalds”, til “her åpner HM”, og en liten gjeng med damer, som alle bærer spor av maling på sine fingertupper.  

På Bergen Works

Vi får en øl og en pensel med beskjed om begynne å male skilt med budskapet “Considering Grand Opening 2021”. Under maleprosessen får vi snakket med en av initiativtakerne bak behold Bergen og hun kan fortelle hvorfor det hele startet: 

“Vi startet å gjøre dette, fordi vi synes urettferdig for de små butikkene i denne pandemien, de har ikke en stor buffer på konto og ikke masse penger til reklame. Det betyr at når vi skal handle julegaver i år, er det lett for å glemme disse butikkene. 

Jeg så allerede i Oslo at tre lokale butikker i gaten der jeg bor hadde forsvunnet på kun noen uker i høst. Da ønsket jeg å komme frem med et budskap på hvordan vi kan huske på de lokale, og ikke glemme dem nå under julehandelen. For det er alt for lett å handle på nett når man stort sett er hjemme, og spesielt for oss som har hatt hjemmekontor slik som jeg har hatt den siste tiden. 

Så har jeg latt merke til at når det først kommer opp et slikt skilt f. Eks “Burger King is coming soon” over en gammel Skatebutikk. Da blir alle bare sånn «Å nei! Stenger skatebutikken også kommer det Burger King? Så sykt teit!”, men da er jo det allerede for seint. Så vi tenkte å visualisere hvordan byen kan se ut i 2021, om vi ikke handler lokalt i år.» 

Klokken blir 21.00 og Hoggorm står på døren med pizza, et lite smil rundt munnen på oss i Utetrend, som elsker pizzaen fra Hoggorm. Det er ingen som stopper å jobbe av den grunn. Det blir pizza i den ene hånden og malepensel i den andre, og samtalen fortsetter og flyte. Vi lurer på hvorfor du kom til Bergen? Med tanke på at de egentlig bor i Oslo. 

“Etter vi hadde hengte opp disse plakatene i Oslo, fikk vi så sykt mye respons, veldig mye Instagram DM´s av folk som var sånn. “Shit, dette er super relevant for Bergen og resten av landet”. Så fikk vi flere meldinger av flere som hadde lyst å gjøre det selv i Bergen. Da tenkte vi at dette må vi til, og alt burde helst skje på en kveld. I tillegg er jeg fra Bergen og har bodd her halve livet, og bryr meg veldig om byen. Så da måtte jeg ta turen over fjellet for å hjelpe til»

Tiden flyr mens vi har det gøy med maling, og før vi vet ordet av det, er tiden inne for å starte selve raidet!

En svart varebil står utenfor og her skal vi inn med teip, plakater og stige. Bak i varebilen sitter vi med maske på, klassisk musikk på anlegget, og med følelsen av at nå skal vi ut å gjøre noe spesielt for Bergen. Samtidig føles det litt ulovlig at vi skal bare ta oss friheten til henge opp hvor vi vil, men vi er 99% sikker på at alle butikkene vi henger opp plakater på, kommer til å bli glade. 

Apollon

Vi henger opp masse plakater og du kan se flere av de her. Så var det plutselig oss i Utetrend sin tur til å henge opp en av de høyeste plakatene. På toppen av stigen føler vi oss ikke trygg, det er HM plakaten på Twisted som skal opp, men med hjelp fra bunn av folk som holder stigen og kommer med støttende ord, som “dette går bra”. Faller siste teipen på plass og plakaten henger. Det er ikke den beste teipingen, det ser ut som noen fra barnehagen har hengt den opp, men shit det får gå.  

Twisted

På slutten takker vi gjengen for en flott natt og ønsker de masse lykke til videre…. 

Til dere der hjemme, husk å støtte deres lokale butikker. 

Legal
Pepper
Fincken

Følg gjerne Behold Bergen på instagram her: @beholdbergen