Slik lykkes du med nyttårsforsettene om en sunnere livsstil

Annonsørinnhold fra MOVA.

Artikkel
Artikkel
Slik lykkes du med nyttårsforsettene om en sunnere livsstil

Det nye året markerer for mange starten på et sunt og aktivt liv. Men hvordan skal man i praksis klare å holde nyttårsforsettene om sunnere mat og trening?

Av: Ove Sjøstrøm

Nyttårsaften har passert og julegodteriet er borte. Nå er tiden inne for å begynne på de gode forsettene. Mange inspireres til å leve sunnere og mer aktivt i det nye året. 

Men spørsmålet er hvordan man skal klare å følge opp i en travel hverdag? Hvordan lykkes med å spise sunt og begynne å mosjonere regelmessig?

Start rolig og ha det gøy

Vi har snakket med Atle Arntzen som er PT-ansvarlig hos treningskjeden MOVA. Han understreker at det viktigste er å velge en aktivitet du trives med.

– Det verste du kan gjøre er å begynne for hardt, med trening du misliker. Da dør motivasjonen raskt, sier Arntzen. 

Arntzen har over 25 års erfaring fra treningsbransjen, og har skrevet bok om trening og motivasjon. Selv om de fleste er klar over at trening er bra både for den fysiske og psykiske helsen, kan det være vanskelig å komme i gang og holde fast ved gode rutiner over tid. 

– Det viktigste er rett og slett å bygge en vane. Konkrete mål kan man sette senere.

Arntzen anbefaler å starte rolig, gjerne sammen med en venn. Da blir det vanskeligere å finne unnskyldninger. 

– Lag faste treningsavtaler, gjerne aktiviteter ute i naturen. Det trenger ikke være inne på et treningssenter. Bare sørg for at du har det moro, er rådet fra Arntzen.

Sett kortsiktige mål

Nybegynnere setter ofte for høye mål, noe som kan ødelegge motivasjonen.

– De som starter i januar, bør sette delmål på kort sikt. For eksempel mål for én eller to uker av gangen. På den måten opplever du raskere framgang, sier han og gir denne oppskriften for å lykkes:

– Jeg anbefaler alle om å begynne rolig. Trening 20 minutter to ganger i uken er mye bedre enn å gå for én time én gang i uken. Kroppen og psyken venner seg gradvis til regelmessig aktivitet, så det handler om å etablere en ny og god rutine fra begynnelsen av.

Kosthold er viktig

Selv med trening og mosjon er det ved matbordet mye av jobben gjøres, understreker Arntzen.  

– Det handler om å spise riktig mat, ikke nødvendigvis bare mindre mat. Valgene du tar i dagligvarebutikken, på restaurant og hjemme i kjøkkenet betyr veldig mye, sier han og peker på generelle og gode kostholdsråd:

– Mye grønnsaker, frukt, fisk og grove kornprodukter. Unngå for mye rødt kjøtt, bearbeidet kjøtt, salt og sukker.

Gå for gull – ikke perfeksjon

Arntzen understreker at det handler om å finne en levelig balanse. Selv om målet er et sunt og aktivt liv, trenger man ikke legge om alt på én gang.

– Det er helt greit å unne seg godteri eller en stor burger ny og ne. Bare sørg for at det sunne er hovedregelen, og det usunne unntaket, sier Arntzen, som slår fast:

– Ikke tenk at du må bli perfekt. Gå heller for «bra nok». Da er sjansen større for at du lykkes over tid.

MOVA er en ny treningskjede med over 80 treningssentre landet rundt. I løpet av 2024 vil alle Nr1 Fitness-sentrene i Bergensregionen og resten av landet bli en del av MOVA. Kjeden satser på mangfold, inkludering og treningsglede.

– MOVA er et sted for alle, uansett fysisk form, alder eller motivasjon. Vi møter deg slik du er. Målet er at du blir den beste utgaven av deg selv, sier Artntzen.

Finn ditt treningssenter her.

Laget av Fire Media

Siste innlegg

July 1, 2024
Artikkel
Artikkel
Dette skjer i Bergen

Sommeren er her! Hva skjer i Bergen i juli?

June 26, 2024
Artikkel
Artikkel
– Man kan få det samme til med kun kvinner

I den norske filmbransjens seks viktigste roller er to av tre menn. Et unntak er den kvinnesterke produksjonen bak filmen «Elsket ett sekund for lenge».

June 23, 2024
Video
Video
Standup på Fløyen: Latterkuler i Hakkebakkeskogen

Lørdag kveld samlet komikerene Ole Soo, Lars Berrum, Isalill Kolpus, Tomas Nesse og Espen Abrahamsen seg på Fløyen og leverte en unik standup-opplevelse i Hakkebakkeskogen.