– Uten BAKOM hadde vi ikke klart dette

Regissør Johannes Vang tar et oppgjør med ansvarsfraskrivelse i sin tredje kortfilm «Linje 17». Nå takker han produksjonsverkstedet BAKOM for støtte til sitt ambisiøse prosjekt.

Artikkel
Artikkel
– Uten BAKOM hadde vi ikke klart dette

Foto: Steffen Breivik

Handlingen er lagt til en trikk en sen januarkveld i 1950. Fem symbolske karakter blir satt i en unormal situasjon hvor alle er enige om at noen må ta ansvar. Det er nettopp her ting blir vanskelig, da ingen ønsker å være den ansvarlige. Menneskehetens tiltaksløshet og moral er budskapet filmen fremmer på en teatralsk måte gjennom satiresjangeren.

Tversnitt av dagens befolkning

De fem karakterene vi møter i filmen blir spilt av norske skuespillere, kjent fra flere norske filmer. Her finnes det ingen hovedperson. I stedet er alle hovedpersoner, spesielle på hver sin måte. Med grep som mye bevegelse og mimikk, skal resultatet nesten føles litt ekkelt, skal vi tro regissøren.

– Jeg prøver på at karakterene skal være en skildring av dagens folk, som et kommentarfelt på Facebook, røper Vang.

Filmen skal være morsom, men er likevel ikke noen komedie. Det blir heller fokusert på smarte vitser iblandet dramaet.

– Har du en favoritt linje?

– Det er en karakter kalt «Bjørfrid» som sier hun hadde musikk som valgfag i tredje året på husmorskolen. Så reagerer alle andre samtidig: “Er det ikke bare ett år?”

Det er flere kjente skuespillere med i produksjonen. Blant andre Helge Jordal fra Bergen.

Museumsturen som ble til kortfilm

Gjennom to lange produksjonsdager på over 12 timer hver, har Vang, sammen med skuespillerne og en gjeng på over 29 frivillige, jobbet iherdig for å få  produsert svart-hvitt filmen. Vang forteller gjentatte ganger hvor takknemlig han er for alle som har bidratt og stemningen folk brakte med seg på sett.

– Det beste har vært stemningen. Vi har «flirt» mye og de skuespillerne vi jobber med er veldig flinke.

Det var en tilfeldig tur til museum med kjæresten som inspirerte Vang til å lage filmen. Etter å sett en stilig, gammel trikk begynte han på manuset straks han kom hjem. Etter å ha kontaktet Bergen Tekniske Museum svarte de “det er jo kjempekult, så dere får være der gratis." Museumet lot dem også filme inne i trikken.

Å lage film krever mye. Alt fra bemanning og utstyr, gjør at man trenger økonomiske krefter for å få gjennomført slike prosjekter. Heldigvis var Vang rask med å tenke løsninger. Gjennom firmaet Rett Vest, hvor han er daglig leder, engasjerte han kolleger til å ta kontakt med produksjonsverkstedet BAKOM.

– Uten BAKOM hadde vi ikke klart dette. Vi er et lite selskap med lite midler, så vi stiller gjerne når det er nye prosjekter hos BAKOM, forteller han.
BAKOM er en samling av unge filmskapere mellom 16-30 år. Hos BAKOM var det mange filminteresserte samlet på ett sted, i tilegg har man tilgang på utstyr.

– En spleis ble startet og vi fikk inn over 12 000 kroner og over 50 donasjoner. Mye av pengene gikk til mat og å fly inn skuespillere, avslutter Vang.

Takk til Trym Havre for å låne oss klipp fra sett.

Laget av Fire Media

Siste innlegg

July 1, 2024
Artikkel
Artikkel
Dette skjer i Bergen

Sommeren er her! Hva skjer i Bergen i juli?

June 26, 2024
Artikkel
Artikkel
– Man kan få det samme til med kun kvinner

I den norske filmbransjens seks viktigste roller er to av tre menn. Et unntak er den kvinnesterke produksjonen bak filmen «Elsket ett sekund for lenge».

June 23, 2024
Video
Video
Standup på Fløyen: Latterkuler i Hakkebakkeskogen

Lørdag kveld samlet komikerene Ole Soo, Lars Berrum, Isalill Kolpus, Tomas Nesse og Espen Abrahamsen seg på Fløyen og leverte en unik standup-opplevelse i Hakkebakkeskogen.